Start
                           
Bilder
Bildvisning
Böcker
Flygfoto
Fototips
Förebilder
Föreläsning
Gästbok
Gömsle
Kontakt
Länkar
Naturfoto-
graferna
Nyheter
Presentation
Pressbilder
Representerad
Samlarkameror
Shop
Uppdrag
Utmärkelser
Utrustning
Utställningar
Vykort 
Årstider

                             


                       
 
UTRUSTNING: 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lars-Olof Hallberg jobbar nästan uteslutande med kameror i mellanformat (6x4,5 cm). Detta format har en lång rad fördelar som hög bildkvalitet och möjlighet till extra kort skärpedjup (ger lugn bakgrund). Dessutom passar detta större format bra till den sorts motiv som Lars-Olof har, dvs. landskap och människor.
Som huvudkamera har Lars-Olof en digital mellanformats-kamera, Pentax 645Z (51 megapixel). För vissa projekt gäller fortfarande analog kamera, Pentax 645 N-II, och diabildsfilm Fujichrome Velvia 50. Lars-Olof har använt Pentax mellanformatskameror sedan början av 1990-talet och är mycket nöjd med såväl kamerahus som objektiv ”.
Det är kameror som jag trivs med, de ligger bra i handen, är tillförlitliga i alla väder och årstider samt ger bilder med toppkvalitet”.Här följer en lista på den fotoutrustning som Lars-Olof använder:

Kamera
1 styck Pentax digital 645Z och 2 styck analoga Pentax 645 N-II

MellanlagringMed en kamera som ger stora bildfiler, över 100 MB per bild, behöver kamerans minneskort tömmas regelbundet. Ute i fält använder
Lars-Olof en bärbar hårddisk, LaCie rugged USB 3.0 med 1 TB minne.

Objektiv (samtliga till Pentax 645)Pentax 645 SMC DA WC 25mm/4,0
Pentax 645 SMC FA 35mm/3,5
Pentax 645 SMC FA 45mm/2,8
Pentax 645 D-FA 55mm/2,8 AL IF SDM AW
Pentax 645 SMC FA 75mm/2,8
Pentax 645 D-FA 90mm/2,8 Macro ED AW SR 
Pentax 645 SMC FA 120mm/4,0 Macro
Pentax 645 SMC FA 80-160 mm/4,5
Pentax 645 SMC FA 200mm/4,0
Pentax 645 SMC FA 300mm/4,0 ED IF
Pentax 645 SMC A 600mm/5,6 ED IF

Pentax D-FA 645 90/2,8 Makro ED AW SR

Tillbehör kamera
Telekonverter Pentax 645 A-1,4 X
Mellanringar Pentax 645
Vinkelsökare Pentax 645
GPS-enhet, Pentax GPS-1Småbildskamera

Lars-Olof använder en Nikon D4s för snabbrörliga motiv som fåglar, djur av alla de slag, insekter mm. Detta är en "pressfoto-kamera" som tar max 11 bilder per sekund.


Lars-Olof använder följande objektiv till denna kamera.Nikon AF-S Nikkor 14-24mm/f. 2,8 G ED
Nikon AF-S Nikkor 24-70mm/2,8 E ED
Nikon AF-S Nikkor 70-200mm/f. 2,8 ED VR
Nikon AF-S Nikkor 300mm/f. 2,8 G ED VR IINikon AF-S Nikkor 8-15mm/f.3,5-4,5 E ED FisheyeNikon AF-S Micro Nikkor 60mm/f.2,8 DNikon PC-E Nikkor 24 mm/3,5 D ED Tilt Shift
Nikon AF-S TC 14 E-II tele-konverter , 1,4 X
Nikon AF-S TC 20 E-II tele-konverter, 2 X


Panoramakamera


Fuji G617 (6 x 17 cm)

För extrema vidvinkelbilder i mellanformat använder Lars-Olof 
en Mamiya 645E med fisheye 24 mm f/4,0.

 

BlixtMetz 40 MZ 2

StativDet är svårt att klara sig med ett stativ till alla uppgifter. Ibland skall man ligga kloss mot marken för att fotografera växter eller insekter, i nästa stund behöver man komma upp på mer än två meters höjd för att få det perspektiv som eftersträvas.
Förutom Lars-Olofs standardstativ, ett trästativ från Stabil, använder han ett Gitzo GT3540 XLS Systematic – ett kolfiberstativ med fyra sektioner som klarar allt från 10 cm till 198 cm höjd, tål 18 kg belastning, är kompakt och väger endast 2 kg.Stabil Snabb mellan, trästativ i greppvänlig ek som fungerar 
utmärkt även i kyla.Snösko till Stabil SnabbFör att kulleden inte skall ta för mycket stryk under transport använder Lars-Olof ett skydd av neopren från OP/TECH (Gimbal Head Cover).Att ha kameran en decimeter över marken är ofta svårt med konventionella stativ, det går bra plant på marken (stativet i spagat) eller en halvmeter upp. Men däremellan vill vanliga stativ ofta sacka ihop då det är svårt att låsa fast dem ordentligt. Därför använder Lars-Olof stativet Stabil Makro när han vill komma nära blommor, svampar, lavar och isformationer som ligger nära marken.

KulledReally Right Stuff BH-55Linhof Profi IIIFör tunga teleobjektiv använder Lars-Olof ett stativhuvud Wimberly WH-200, version II. Med hjälp av detta stativhuvud kan objektivet balanseras så att det lätt kan användas till att följa flygande fågel, springande vilt och för panoreringar.

Snabbfäste till stativSamtliga kameror, teleobjektiv och stativ är utrustade med
snabbfäste och kameraskenor/stöd tillverkade av Hans Olsson, Vintrosa (Optipod).

FilterLars-Olof använder sällan filter på sina objektiv då han vill att bilderna skall avspegla verkligheten. Ibland är dock kontrasten för hög mellan olika delar av motivet och då använder han ett avtonat gråfilter (fabrikat Lee). För att släcka ut reflexer i vatten och för att få fram vissa uttryck händer det att han använder ett polarisationsfilter (fabrikat B+W Käseman XS Pro MRC Nano). För att få tillräckligt långa exponeringstider används ibland gråfilter (fabrikat B +W ND).

ReflexskärmNär Lars-Olof fotograferar porträtt och olika föremål använder han ofta en uppfällbar reflexskärm för att lätta upp skuggsidan eller för att vinkla in solljus. Han använder flera reflexskärmar av fabrikat Lastolite Professional (säljs av AIFO AB, Stockholm). Dessa reflexskärmar har vit, silverbelagd eller guldbelagd yta och finns i olika storlekar.
Lars-Olof har alltid med en skärm i fotoryggsäcken som har diameter 100 cm.

FjärrkontrollFör att på avstånd kunna fjärrutlösa kameran använder Lars-Olof två stycken Pocket Wizard Plus II – enheter, en monterad på kameran och en i handen som fjärrkontroll. Med hjälp av denna utrustning går kamerans slutare att kontrollera på upp till 300 meters avstånd.

FotoväskorFotoryggsäck Lowepro PhotoTrekker AW samt Domke fotoväst.

Fotoväst


BatterierFör att kamerorna skall fungera länge och under extrema för-
hållande (kyla ner till drygt 40 minusgrader) använder han 
Energizer Lithiumbatterier AA.

FilmLars-Olof använder nästan uteslutande Fuji Velvia 50 diabildsfilm (RVP 50), en film som har mer mättade färger än Fuji Velvia 100.
För porträtt använder han Fuji Astia 100 diabildsfilm
(för sina fina hudtoner). Vid flygfotografering, från helikopter och flygplan, används Fuji Velvia 100 för att få tillräckligt korta slutartider och därmed knivskarpa bilder. För fotografering av snabba motiv under dåliga ljusförhållanden, fågel och vilt, används Fuji Provia 400F (400 ASA).

BildvisningsutrustningLars-Olof använder diabildsprojektorer av fabrikat Hasselblad PCP 80 försedda med objektiv Zeiss 150mm f/4,0 och Zeiss 250mm f/4,0. Övertoningsenhet Dataton PAX.

VideoFör egna dokumentärprojekt och uppdrag använder Lars-Olof en digital DV-kamera Canon XM2 monterad på ett Miller DS10 filmkamerastativ och utrustad med Sennheiser mikrofonsystem.


BandspelareFör separat ljudupptagning och för intervjuer används en DAT bandspelare (Sony TCD-D8) och en dynamisk mikrofon (Sennheiser MD21).

Transporter

 

Om möjligt tar Lars-Olof sig fram till fots eller med turskidor. 
Går inte det blir det bil som gäller, i hans fall en fyrhjulsdriven 
svensk bil, Volvo XC70 AWD D4, en dieselbil som tar sig fram på dåliga skogsbilvägar och med så lite utsläpp till miljön som möjligt EURO 6 (2016).

 I en Volvo XC70 går det utmärkt att övernatta om man inte är längre än 180 cm. Ibland har man inte tid att resa tältet och då duger bilen gott. Här en bild från Hardanger i Norge där Lars-Olof efter en god natts sömn håller på att laga frukost på stormköket.

Kikare

Förutom sin kameraryggsäck har Lars-Olof alltid med sin handkikare. Kikaren är ett viktigt verktyg för att spana av terrängen framför sig, men också för att kunna njuta av många fåglar och djur man ser på håll.Lars-Olof använder en handkikare från Carl Zeiss, en Zeiss Victory SF 10x42, en kikare med mycket bra ljusstyrka och en knivskarp bild.Om Lars-Olof vill spana av terrängavsnitt på långt håll, t.ex. leta efter älg eller björn från en höjd eller en fjälltopp, använder han en tubkikare av fabrikat Zeiss Diascope 85 T* FL med zoom-okular 20-60X förstoring.

DunjackaNär man sitter i olika fotogömslen och väntar på att någon skygg rovfågel eller att en björn skall dyka upp gäller det att hålla sig varm. Ofta får man ta gömslet i besittning långt innan solen går upp och sedan stanna i gömslet till det blir mörkt igen, vilket innebär att man sitter 12-15 timmar i sträck. För att inte frysa använder Lars-Olof en dunjacka (Fjällräven Expedition) som kombineras med en sovsäck som dras upp till drygt midjan. Då håller man sig varm, men har samtidigt bra rörlighet att sköta sina kameror.

Ryggsäck

   

Om man skall bära riktigt tung packning är en ramryggsäck att föredra framför en soft ryggsäck. Lars-Olof använder en 90-liters ramryggsäck Fjällräven Raven Gyro. Med den kan han bära 30-40 kg packning vid tuffa vandringar i väglöst land.

Sovsäckar

Lars-Olof alternerar mellan två olika sovsäckar, allt beroende på årstid och hur kallt det är utomhus eller inne i fotogömslet. Bägge sovsäckarna har dun som fyllning, vilket är ett naturmaterial och överlägset när det gäller isolering och värme. Det gäller bara att hålla sovsäcken torr.Vår, sommar och höst samt inne i bil och fotogömsle använder Lars-Olof en sovsäck Caravan Skvader, som är fylld både med syntet och med dun. En sovsäck som slutat tillverkas för länge sedan, men som fortfarande fungerar utmärkt.
Vintertid eller om det är extra kyligt höst och vår använder Lars-Olof en riktig vintersovsäck Fjällräven POLAR M25, en sovsäck fylld med nästan två kilo gåsdun (rekommenderat temperaturområde -10 till -35 oC).
 

TältLars-Olof övernattar ofta ute i naturen, ett sätta att komma nära naturen, känna dofterna och höra natten och morgonens ljud. Han använder då ett tunneltält av fabrikat Hilleberg Keron 4, ett tält som ger plats både för en trött fotograf och all kamerautrustning. Snabbt och enkelt att resa, lätt och kompakt att bära med sig.
 


© Lars-Olof Hallberg, Jät Femlyckan, 362 52 JÄT

   

Webdesign: Per-Stefan Hallberg

E-post:info@fotohallberg.se