Start
                           
Bilder
Bildvisning
Böcker
Flygfoto
Fototips
Förebilder
Föreläsning
Gästbok
Gömsle
Kontakt
Länkar
Naturfoto-
graferna
Nyheter
Presentation
Pressbilder
Representerad
Samlarkameror
Shop
Uppdrag
Utmärkelser
Utrustning
Utställningar
Vykort 
Årstider

                             

                       
  NYHETER:
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nostalgisk doftSå här mellan jul och nyår ges det tid till saker som annars inte blir av.
Så var fallet för Lars-Olof när det gällde att städa i kameraförrådet.
All värdefull kamerautrustning han har är inlåst i ett 800 kg tungt säkerhetsskåp. Detta är en garanti för att klara eventuella inbrottsförsök. Skåpet är dessutom brandskyddsklassat för 120 minuters fullt utvecklads brand.

Övriga kameratillbehör av mindre storlek och värde förvaras i ett eget rum. Det gäller objektivlock, filter, tillbehör till stativ mm.
När Lars-Olof städade sitt förråd för kameratillbehör hittade han spår från den analoga tiden i form av sv/v film, framkallare och framkallningsdosor. Allt från Paterson framkallningsdosor att ladda i mörker till Agfa framkallningsdosa som går att ladda i fullt dagsljus.
I skåpet med allahanda framkallnings- och mörkrumsutrustning dröjde sig en kemisk doft kvar. Doften av framkallare som Kodak D-76, Kodak Microdol-X och Kodak D-72. Småbildsfilm som Kodak Tri-X 400 ASA, som förr ofta pressades till 800 ASA eller till och med 1600 ASA.

Urshultsljusstake tillverkad på 1940-talet av en lokal slöjdare. Just denna ljusstake, ett av två kända exemplar, står i Lars-Olof Hallbergs kök under julhelgen 2018. Ljusstaken är pyntad med äpplen av den lokala sorten Urshults Kungsäpple. En knallröd vinterfrukt som förr var den stora sorten i Urshult tillsammans med Gravensteiner.

Läs mer om Urshults Kungsäpple och de numera unika ängsfruktodlingarna i Lars-Olof Hallbergs bok "Äppelkungar, De sista ängsfruktodlarna i vildapelns rike", utgiven av Votum Gullers Förlag 2008. Tyvärr är boken slutsåld men går att få tag i på antikvariat som Bokbörsen m.fl.


Året som gått, 2018

Det är två saker under det gånga året som jag minns bäst.1. När jag för första gången testade en analog storformatskamera.
Det var en kamera av fabrikat Cambo och i format 4x5" (avsedd för bladfilm i kassetter). Trots flera dagar tillsammans med kameran i fält, där jag testade två olika objektiv, blev jag inte så komfortabel med kameran. Jag hade ett vidvinkel objektiv och ett lätt teleobjektiv.Det gick åt mycket tid att få till rätt avstånd och vinklar på kameran. En kamera som man kan förställa i flera ledder i syfta att korrigera perspektivet på det man fotograferar. Bra möjligheter, men det fodras lite övning.Om jag framöver skall köpa en storformatskamera av fabrikat Sinar, Linhof, eller som i detta fall Cambo, skall jag köpa till saker som en spegelbox (man ser bilder rättvänd) och en rullfilmskassett, då kan använda rullfilm 120 eller 220 istället för bladfilm 4x5".Efter skilsmässan med Cambo 4x5" fotograferar jag vidare med mina analoga mellanformatskameror i format 6x4,5, 6x6, 6x7, 6x9 och 6x17 centimeter.


2. Det andra som jag minns extra tydligt från året 2018 är torsdagen den 27 september. Helt utan förvarning stannade mitt hjärta och stod stilla i två minuter. Jag satt hemma i mitt kök i JÄT, strax söder om Växjö, när jag svimmade och blev medvetslös. Efter ett tag började hjärtat slå igen och jag vaknade sakta till liv igen. Jag kunde uppbringa så mycket kraft att jag nådde telefonen som låg på köksgolvet och slog numret 112. Det dröjde inte mer än 17 minuter innan ambulansen var framme hos mig, trots att det är två mil att köra och det var en torsdagskväll med mycket trafik.Resan från mitt hem i Jät in till HIA (hjärtintensiv avdelningen) avverkades i ändå mer rask takt. Det kommande dygnet levde mitt hjärta rövare, gick från 35 i puls till 230 på nolltid.Läkarna var bekymrade över hur länge mitt hjärta skulle orka med detta. Dagen därpå, fredag 28 september 2018, fick jag en pacemaker inopererad. Läkaren som skrev ut mig berättade att om mitt hjärta stått stilla en minut till, tre minuter istället för två minuter, då hade jag varit död.Den vetskapen gjorde att stegen var lätta när jag några dagar senare skrevs ut från sjukhuset. Jag hade fått livet tillbaka och en extra chans att jobba vidare som fotograf. Efter en veckas karens fick jag köra bil igen, drog då norrut mot Jämtland för att koppla av och smälta det som hänt.


Helikopter VS Drönare


Jet Ranger III

Lars-Olof tar ofta översiktsbilder från luften. Att använda drönare är inte det bästa alternativet, då drönare inte får flyga högre än 120 meter över mark. Drönare klarar sällan att lyfta fullformatskameror
med bra optik.


Collibri EC120B

Sammantaget gör detta att bästa alternativet fortfarande är att hyra en "stor drönare", det vill säga en riktig helikopter med plats för 1-5 passagerare.


Collibri EC120B

Detta medför en lång rad fördelar. Helikoptern kan gå upp till höjden
6 000 meter. Fotografen kan fotografera med öppen dörr på sin sida alternativt hänga utanför helikoptern i en klättersele. I luften använder Lars-Olof flera kameror med olika optik på, dels vidvinkel, normalobjektiv samt ett lätt teleobjektiv. Full bländaröppning samt en så kort tid som möjligt, 1/1 000 sekund eller kortare. Detta för att få riktigt skarpa flygbilder.


Jet Ranger III


Hjälp ingen rullfilm kvar i frysen!När jag skulle på ett tre veckors lång resa till norra Dalarna, Härjedalen och norra Jämtland upptäckte jag att all min film till min älsklingskamera, analog Pentax 645 N-II, var slut. Med datorns hjälp såg jag snart att det inte fanns någon Velvia 50 ASA, i mellanformat 120, varken hos Photax i Nybro eller hos alternativet AG Photographic 
i London.
Beställde 50 rullar från världens mest välsorterade fotoaffär, B&H Photo and Video, New York. Kolla gärna in dem, de har allt: www.bhphotovideo.com
Dagen innan jag skulle resa till den svenska fjällvärlden dök den efterlängtade filmen upp.

Förutom mina analoga kameror, Pentax 645 (två olika kamerahus), Panorama kamera Fuji 617 (6x17 cm diaoriginal) och Mamyia 645 med Fisheye 24mm (mallenformat) hade jag givetvis med digitala verktyg också. För snabba motiv en Nikon D4s och för mer detaljrika motiv min Pentax 645 Z (50 MP kamera, underbar att jobba med). På senare tid har det också blivit mycket fotograferat med min nya mobil, Samsung S9+.

Äppelkungen Herbert Nilssons gård till salu


På kvällen blir det lite kusligt. Trist att Herbert är borta, en av Äppelkungarna saknas.

Herbert Nilsson levde hela sitt liv som bonde, äppelodlare och som fiskare. Hans gård Munkanäs 1:3 hade perfekta förutsättningar, bra ängsmarker och eget fiskevatten i sjön Åsnen. Herbert fick goda år 30 ton äpplen och hade som mest 400 äppelträd av ett 20-tal sorter. Favoritäppelsorten för Herbert var Gul Richard, tätt följt av Urshults Kungsäpple och Gravensteiner. Den senare en mycket god dessertfrukt.


Det kom mycket folk på visningen. Vissa var intresserade av hela fastigheten, andra enbart av skogen eller Herberts boningshus.

Herbert porträtterades i Lars-Olof Hallbergs bok ”Äppelkungar, de sista ängsfruktodlarna i vildapelns rike”. Boken kom ut 2008 och Lars-Olof åkte hem till Herbert på Munkanäs för att lämna ett exemplar av boken. Det blev ett långt samtal och Herbert var nöjd med både text och bilder. Herbert Nilsson dog 2009, 89 år gammal. 
Nu säljer Herberts dödsbo gården. Lars-Olof var med på visningen söndag 23 september 2018 och dokumenterade.


Intresset för att titta på fastigheten Munkanäs 1:3 var stort, totalt kom ett 30-tal spekulanter.Omslagsbild till tidningen TURIST


Lars-Olof Hallberg tog omslagsbilden till senaste numret av tidningen Turist (nr 4/augusti 2018). Bilden visar de centrala delarna av sjön Åsnen, Västra Åsnens övärld, och ingår numera i Åsnens Nationalpark (Sveriges nyaste och 30:e nationalpark).


 
Bilden tog Lars-Olof med analog mellanformatskamera (6x4,5 cm), Pentax 645 N-II och objektiv Pentax 35mm/3,5 på fri hand. Dia-bilds film Fuji Velvia 50. Bilden, som visar öarna Bispesholmarna i förgrunden, togs från helikopter på drygt 100 meters höjd. För ovanlighetens skull var det vindstilla på sjön Åsnen och den spegelblanka ytan gav bilden en extra stämningsfull karaktär.
Pilot var Mats Ling och helikoptern, SE-JML, 
är en Bell 206B Jet Ranger 4.


Karl-Erik Eriksson är dödEfter en längre tids sjukdom har Karl-Erik Eriksson avlidit. Karl-Erik växte upp på den kända gården Lillhärjåbygget (Härjedalen) tillsammans med sina föräldrar och två systrar (Eva och Ann). Gården ligger alltjämt väglöst och saknar fast elektricitet. Som vuxen flyttade Karl-Erik till Lillhärdal (Åsen) och har haft lastbilsåkeri. Han var ofta hemma på Lillhärjåbygget och hjälpte till, bl.a. varje sommar under slåttern. De sista åren av sitt liv bodde Karl-Erik i Älvdalen, han blev 68 år gammal.Mer om Karl-Erik Eriksson finns i Lars-Olof Hallbergs bok ”Gården på fjället” men också i Erik Erikssons film ”Lillhärjådalen 1:1”.


Den siste bonden är död!Stig Aronsson omkom sent på kvällen den 17 januari i en häftig eldsvåda på gården Tämmesboda. Gårdens boningshus hade fattat eld och trots goda insatser från Räddningstjänsten gick huset inte att rädda. Det gick inte att ta sig in i huset med rökdykare då huset var helt övertänt. Tyvärr kunde polisens tekniker följande dag konstatera att Stig Aronsson omkommit i branden. Stig Aronsson blev 85 år gammal.Lars-Olof Hallberg följde Stig Aronsson med kamera och bandspelare under åren 1994-2004, vilket utmynnade i boken ”Den siste bonden på Tämmesboda”. Stig Aronsson var en kunnig och rak person. Han var humoristisk och hade lätt att prata med folk. Stig Aronsson levde som bönder gjorde på 1940-talet. Gården saknade moderniteter som elektricitet och indraget vatten och avlopp. Häst användes i såväl jordbruk som i skogen. Korna mjölkades för hand. Man odlade säd, rovor och potatis. Tämmesboda var en gård där tiden stått stilla, nu är den tyvärr borta…

KRONOBERGS BOKMÄSSA
Växjö stadsbibliotek, lördagen den 21 november kl. 10 - 16Träffa Lars-Olof Hallberg på Kronobergs Bomässa.
Möjlighet att köpa signerade böcker till julklappspris.

Välkommen!


Utställning på Berte MuseumLars-Olof Hallberg visar sin utställning ”Den siste bonden” på Berte Museum 14 juni – 16 augusti 2015. Det är bilder som skildrar syskonparet Stig och Berit Aronsson och deras brukande av gården Tämmesboda i Småland.

Berte Museum är öppet: tisdag – fredag 10-16 och söndag 13-17. Museet ligger vid Slöinge i Halland, avfart nr 48 på väg E6.
Mer info: www.bertemuseum.se


Lars-Olof Hallberg har tilldelats Hyltén-Cavallius medaljenStyrelsen för Kronobergs Hembygdsförbund har tilldelat Lars-Olof Hallberg Hylten-Cavallius medaljen i silver med följande motivering. 
”Du har fått utmärkelsen för ditt arbete med att synliggöra det kulturarv vi har i vårt län, inte bara för länsbor utan även för människor utanför Kronoberg. Du har hjälpt till att stärka hembygdskänslan hos kronobergarna och få dem att vara stolta över det kulturarv de har. Dessutom har du gjort en stor insats för hembygdsrörelsen på både lokal och nationell nivå”.


 
Utmärkelsen delades ut på Kronobergs Hembygdsförbunds årsmöte den 14 mars 2015.Gunnar Olof Hyltén-Cavallius, 1818-1889, var kulturhistorisk forskare från Vislanda, senare bosatt på Sunnavik i Skatelövs socken. Han gav ut bokverket ”Värend och virdarne” samt la 1867 grunden till Smålands Museum i Växjö.


God Jul & Gott Nytt År

Årets julmotiv har Lars-Olof Hallberg fotograferat i sina egna hemmamarker i Småland. En ängslada på Djurle myr i Jät, Kronobergs län. Ladan som kallades ”Åkes lada”, finns inte kvar längre, den togs bort efter att rasat ihop. Runt om i Sverige finns det massor med s.k. ”överskottsbyggnader” som tillhör jordbruket, alltså byggnader som inte behövs längre och som inte underhålls. När taket blir trasigt, och vatten läcker in och skadar den bärande stommen av trä, går förfallet fort. På Djurle myr finns fortfarande kvar rätt många ängslador, de flesta ladorna tillhör byn Djura Nöbbele. Djurle myr räknas som Kronobergs läns finaste lad landskap.
Lars-Olof har ett föreläsningsprogram som heter ”Ladans landskap”, detta kan du läsa mer om här.


Bilvisning hos Svenska Turistföreningen i SträngnäsLars-Olof Hallberg visar sitt program om Lillhärjåbygget, ett fjälljordbruk i väglöst land. Gården ligger i ett vidsträckt myrlandskap i sydvästra Härjedalen. På gården bor numera bara Eva Eriksson och en anställd dräng. Detta sedan Evas lillasyster, Ann Eriksson, oväntat gick bort i våras, 61 år gammal. Gården brukas på traditionellt vis med fjällnära kor som mjölkas för hand, kor som under perioden juni – oktober går på fritt skogsbete. Förutom fjällnära kor har man nordsvenska hästar, får och höns på gården.


 
Bildvisningen hos Svenska Turistföreningen (STF) i Strängnäs äger rum på lördag den 22 november klockan 15.00. 
Lokal: Kulturhuset Multeum (Biblioteket i Strängnäs), 
Eskilstunavägen 2.Inträde: 100 kr för vuxna, ungdomar under 19 år gratis. Medarrangör: Strängnäs Kommun och Studiefrämjandet. 
Mer om gården Lillhärjåbygget kan du läsa om i Lars-Olofs bok 
”Gården på fjället”. Boken kan beställas här.


Lars-Olof kommer till Eslövs Fotofestival
Lördagen den 15 november 2014 firar Eslövs fotoklubb jubileum och har valt att bjuda in Lars-Olof Hallberg att visa sitt bildspel ”Fjällbondens avsked, de sista fjällägenheterna”.
Lars-Olof visar bilder på Eslövs Medborgarhus klockan 13.00 – 13. 45.Dessutom finns han på Fotofestivalen hela dagen och säljer sina fotoböcker och vykort, festivalen pågår klockan 09 – 18.
Mer information om Eslövs Fotofestival hittar du här och här.


Ny bildvisning/föreläsning ”Fjällbondens avsked” i ÖstersundDenna gång visar Lars-Olof sin bildserie i en av stans största samlingssalar, Aulan på Mittuniversitetet i Östersund (Sal F214 med plats för 360 personer i biosittning). Bildvisningen äger rum tisdagen den 14 oktober 2014 klockan 19.00. Visningen tar ca 1,5 timme, efteråt frågestund och diskussion om fjällbondens vardag och framför allt fjällbondens framtid. Insläpp i lokalen från klockan 18.00, fri entré. Medarrangör Länsstyrelsen i Jämtlands län och Östersunds kommun.
Mer information här.


Köp svenska äpplen!För att hushålla med resurser, stötta småföretagande i glesbygd och få förmånen att äta de godaste äpplen på denna jord rekommenderar jag att du köper din frukt i Urshult med omnejd. Här växer fortfarande äpplen på ängsmark, träd som gödslas sparsamt med lite gräs, för att sedan ge plockmogna äpplen i september och oktober månad. Efter ytterligare några veckor, eller månader, är äpplena ätmogna och kan konsumeras.Bland mina egna favoritäppelsorter vill jag nämna Gravensteiner (Gul och Röd), Citronäpple (kallas också för Melonäpple) och Gul Richard.
På gården Ellenäs invid sjön Åsnens strand har Per-Anders Almén drygt 1 200 äppelträd av 25-tal sorter. Han säljer merparten av sin frukt till olika uppköpare och butiker, men du kan också handla direkt av honom. Slå en signal, telefon 070/270 89 71, så får du vägbeskrivning till Ellenäs. Bara utsikten från gårdens ängsfruktodling är värd en omväg.Mer om Per-Anders Almén, hans familj och den nu så unika ängsfruktodlingen hittar du i Lars-Olof Hallbergs bok ”Äppelkungar, de sista ängsfruktodlarna i vildapelns rike”.


Fotografering på Huseby BrukSom föreläsare/bildvisare gäller det att hela tiden fylla på med nytagna bilder och nya program. Jag är halvfärdig med ett nytt föreläsningsprogram "Småländska Herrgårdar".En av de aktuella herrgårdarna som ingår i detta program är Huseby (2 mil söder om Växjö). Efter att ha fotograferat herrgårdens byggnader utvändigt var det idag dags för att fotografera interiörer. Det tog lite tid att ordna tillstånd, plocka undan avspärrningar för allmänheten och rigga ljus. Det var mörkt och dova färger, dagsljuset räckte absolut inte till. Därför kom mitt Bowens LED aggregat väl till pass (ger dagsljus 5500 o K). Efter några timmars fotografering var jag klar.Motvilligt lämnade jag min VIP parkering framför Huseby slott. Jag hade gärna sovit över en natt för att känna atmosfären. Kanske sova i samma "kungasäng" som Gustav V som i 1948. Sakta körde jag genom allén och lämnade Huseby Bruk för denna gång.Föreläsningsprogrammet "Småländska Herrgårdar" skall vara klart under nästa år, 2015. Välkommen att boka en visning redan nu!Lars-Olof Hallberg på Linnédagarna 2014Tillsammans med naturfotograferna Brutus Östling och Felix Heintzenberg föreläser Lars-Olof på årets Linnédagar på Gotland den 18-20 juli 2014. Årets tema är ”Naturfoto”. Linnédagarna arrangeras av konstnären och fågelmålaren Lars Jonsson i samarbete med Naturum Gotland samt Forum Östersjön.Föreläsningarna/bildvisningarna äger rum i Vamlingbo Prästgård, Burgsvik, på södra Gotland. Dessutom sker även exkursioner i fält där Lars Jonsson visar sina bästa ställen för dagfjärilar, vadarfåglar och fladdermöss. En kulturhistorisk utflykt till Sandkvie kvarnar (Öja) arrangeras också. Läs mer om programmets för årets Linnédagar här.Lars-Olof Hallberg visar bilder fredag den 18/7 klockan 14.00 - 15.00
Felix Heinzenberg visar bilder lördag 19/7 klockan 14.00 – 15.00
Brutus Östling visar bilder söndag 20/7 klockan 14.00 – 15.00

Mer information finns på: www.naturumgotland.se och www.forumostersjon.se

Välkomna!


Hemma hos reportage hos Lars-OlofTidningen Hästfokus gjorde nyligen ett reportage hemma hos Lars-Olof och intervjuade honom om hans intresse att dokumentera användningen av ardennerhäst och nordsvensk häst i jordbruket. Det blir allt ovanligare att ”arbetshäst” används i svenskt jordbruk, de flesta hästar har ersatts av traktorer. Lars-Olof har sedan slutet på 1980-talet och runt och fotograferat människor som fortfarande brukar sina marker med häst. Tidningen Hästfokus och deras reporter Emma Norén hälsade på Lars-Olof en dag i mitten på april och gjorde ett ”hemma hos reportage” som nu publicerats i nummer 4/2014. 
Läs hela reportaget här.

Bilden på Lars-Olof och ardennerstoet Penny tog Emma hos Lars-Olof granne, Niklas Saläng, som driver produktion av köttdjur på sin gård Ängen, Djura Nöbbele.


Foto i det offentliga rummet
Det är rätt sällan som dokumentära fotografier exponeras i det offentliga rummet. Ofta väljer man istället att köpa in olika typer av konstverk eller installationer. Intresset för fotografier har dock ökat den sista tiden. Ett exempel på detta är Lars-Olof Hallbergs bägge naturbilder som nyligen monterats upp i den så kallade ”Blendapassagen” som binder samman två av gågatorna i Växjö, Storgatan och Sandgärdsgatan. Denna utsmyckning skall locka och leda in besökare och flanörer att använda passagen mellan dessa bägge gator.Utsmyckningen består av två stora bilder, 1, 6 x 3,2 meter vardera, och som föreställer en småländska stenmur samt en vacker småländska granskog. Själva idén och utformningen har tagits fram av konstnären Carl-Oskar Karlsson. Bilderna har Lars-Olof tagit i Törnabygd (stenmuren) och i Rinkaby (granskogen).


Arvet efter Erik & Sigvard 


       

Jag besökte nyligen Erik och Sigvard Gustafssons gård i Hågeryd, Hågeryd Södragården. Det kändes tomt och ödsligt. Inga bröder, bägge döda sedan snart ett år sedan, och inga djur. Inte ens en liten katt syntes till.Snart kommer väl ett par nötkreatur, köttdjur, från granngården i byn. Det är bröderna Andersson som arrenderar marken av Erik och Sigvards dödsbo. Nyligen var medlemmar ur föreningen Kronobergs Slåttergille här och vårtstädade ängarna, fagade ängarna. Det innebär att man plockar bort ris och grenar som blåst eller trillat ner sedan förra sommaren. Detta för att de inte skall utgöra något hinder för föreningens lieslåtter som äger rum i början på augusti månad.Erik och Sigvards sista vilja var att behållningen av deras livslänga arbete skall ge behövande barn i Växjö Kommun en hjälp på vägen (ekonomiskt stöd). Vad som händer med själva gården och jordbruksfastigheten Hågeryd 2:5 vet inte jag. Förhoppningsvis hade bröderna tänkt ut något bra även när det gäller detta.Även en naturfotograf kan bli ”nödig” ute på fotouppdrag. Tur att Erik och Sigvards utedass fanns nära till hands. Jag sitter kvar på dasset länge, funderar över vad som skall hända med det här vackra odlingslandskapet. Skall det förändras, kanske till och med på sikt förstöras. Kanske köper någon rik stockholmare alltihop. De kanske river huset, ladugården och uthuset, för att bygga nytt och fräscht.Även om de artrikaste ängarna är skyddade enligt Natura 2000 är det ingen garanti för fortsatt biologisk mångfald. Visst man för inte bebygga, förstöra eller aktivt förändra. Men det är inte olagligt att låta bli att sköta markerna. På sikt kommer det att växa igen med sly och träd. Upphör slåttern och gräset får stå kvar oskördat gödslas ängarna och de rara ängsblommorna försvinner en efter en. De dör av all gödning som det förmultnande gräset ger upphov till. Det kan väl liknas vid en människa som dör genom kvävning, bildligt talat.Jag reser mig, drar upp byxorna och lämnar utedasset tung i sinnet. Det är bara att hoppas att mina farhågor inte besannas utan att Erik och Sigvards gård har en ljus framtid. Kanske köper Växjö Kommun gården och använder den som naturskola för alla sina grundskole- elever. Eller köper kanske kommunen gården och skänker den till Växjö Fältbiologer eller Naturskyddsföreningen. Inte en orimlig tanke då Växjö jobbar energiskt för att behålla titeln ”Europas grönaste stad”.
Lars-Olof Hallberg, april 2014Vinterbesök på fjällgården KjeåsenLars-Olof besökte nyligen den berömda fjällgården Kjeåsen i Hardanger. Han har många gånger innan besökt Hardanger och det lilla samhället Eidfjord som ligger strax intill Kjeåsen. 
Långt in i Simadalen ligger Kjåsen på sin fasta klipphylla 530 meter över havet.Lars-Olof har varit på Kjeåsen och träffat dess enda bofasta innevånare, Bjørg Wiik, många gånger, både vår, sommar och höst. Men aldrig mitt i vintern. Lars-Olof hade vid ett besök på hösten, för några år sedan sett de höga snöstakarna, 4-5 m, höga som stod på Hardangervidda och var beredda att markera vägens slingrande sträckning i de snömassor som förväntades falla och driva ihop under den kommande vintern.Vintern 2013/2014 blev mild och beskedlig även i sydvästras Norge och Hardanger. När nu Lars-Olof kom till Norge för 3 veckor sedan var det ovanligt lite snö. Däremot bjöd överfarten över Hardangervidda på stor dramatik, det blev hård vind och kraftigt snödrev. De få bilar som trotsade vädrets makter denna tisdagseftermiddag, den 11 mars, fick ha sina varningsblinkers på och köra extremt sakta för att inte krock med en mötande bil. Allt var vitt.Då vandrarhemmen i Eidfjord var stängda för säsongen fick Lars-Olof på Hotell Voringsfoss, med vacker utsikt över Hardangerfjorden från sitt rum. Utanför hotellet hade man gjort ett konstverk genom att måla en trave ved röd.

Följande dag skulle Lars-Olof åka upp och hälsa på Bjørg Wiik uppe på Andersbruket, en av två gårdar på Kjeåsen och som han skildrat i sin bildserie. Du kan läsa mer om denna bildserie här. Det blev dock problem att träffa Bjrg, hon hade rest till Oslo för att bo hos syskonbarn under de tuffaste vintermånaderna och skulle inte komma tillbaka till Kjeåsen förrän till påsk. Dessutom var vägbommen upp till Kjeåsen låst, detta då vägen var delvis blockerad av snö som blåst in i tunneln. Efter mycket om och men lyckades Lars-Olof få bommen upplåst av Statkraft. En envis smålänning ger sig inte så lätt!Väl uppe vid de bägge gårdarna på Kjeåsen rådde ett stilla lugn. Snön var helt orörd från tunnelmynningen och vägen fram emot gårdarna. Endast spår efter en liten flock vildren syntes i snön, liksom spår efter hare och rödräv.
När Lars-Olof åkte hem två dagar senare, in i Sverige via Röros och mot Tänndalen/Funäsdalen uppstod nya problem. Vägen över Hardangervidda var avstängd på grund av vildren. En stor flock på 2 000 djur blockerade vägen för all fordonstrafik över vidda. Lars-Olof väntade några timmar vid vägbom och blinkande röda stoppljus, innan han valde att runda Hardangervidda nationalpark genom att åka runt parken via Odda mot Drammen. Flera timmar och många mil extra, men vad gör man. Dessutom Det var det vägarbete långa sträckor mellan Oslo och Lillehammer. Lars-Olof blev många timmar försenad och nådde inte fram till sitt bokade logi. Han fick istället övernatta i sin bil, en Volvo XC70. Lite trångt bland massor av kameror, kläder och de nyinköpta Tegsnes skidorna. Men det gick bra och han kom lyckligt och väl hem efter en vecka och 340 mil körda.

Våren anländer till Ellenäsa uddeIsen har redan släppt sitt grepp om vik och vass i Froarydsviken som i omgivande delar av östra Åsnen (Jätfjorden). Utanför Ellenäsaudde ligger en flock med storskrakar, ömsom putsar sig och ömsom spanar ned i vattnet efter småfisk. Längre upp från halvön, Ellenäsa udde, hörs ett monotont puttrande ljud. En traktor, en Bolinder-Munktell (även kallad Viktor) står taktfast på tomgång en ansluten luftkompressor matar iväg sin luft. Luften går genom en slang som slingrar sig mellan knotiga äppelträd. Det är Per-Anders Almén på gården Ellenäs som håller på att beskära fruktträden i sin ängsäppelodling.Sakta stiger saven i äppelträden och det blir dags för ett annat moment i odlingen. Vissa av träden skall ympas. Förr var det Per-Anders far, Gösta Almén, som stod för ympningen på gården. Men han är borta sedan flera år tillbaka. När man vandrar ut på Ellenäsa udde, precis när äppelblommens knoppar brister ut i blom, minns man med glädje den entusiasm och kunskap som Gösta gärna delade med sig av. Snart blommar äppelträden i odlingen, ett drygt 30-tal olika sorter, om kantar vägen ut till udden.Så vacker vy att Sveriges Pomologiska Sällskap lät bilden från just Ellenäs pryda senaste numret av deras tidskrift Pomologen. Läs mer om Pomologiska Sällskapet på www.svepom.seSom ett särskilt minne står ett äppelträd med hans egen sort, Ellenäs, precis som man passerat resterna av torpet Elleberg och kommit ut till rågåkern. Sedan kan man gå upp på ”berget” och njuta av utsikten.Mer om Gösta och Per-Anders Almén finns att läsa i Lars-Olof Hallbergs bok ”Äppelkungar – de sista ängsfruktodlarna i vildapeln rike” som du kan beställa här (signerad om du så vill).

 Fjällets prinsessa har vandrat vidareAnn Eriksson (född 1952) har den 7 januari 2014 hastigt och oväntat ryckts bort från sin kära fjällgård i väglöst land, Lillhärjåbygget. Ann blev endast 61 år, 6 månader och 27 dagar gammal. När hennes mor, Karin, som gick bort sommaren 2007 fick hon epitetet ”Fjällets drottning” av den präst, Bo Lundmark, som förrättade hennes begravning. Vid närmare eftertanke tyckte även jag att det var en bra beskrivning av Karin, en viljestark kvinna som ensam ägde och styrde en gård mitt ute bland myr och fjäll i sydvästra Härjedalen.

Efter Karins död har hennes bägge döttrar, Eva och Ann, fört traditionen vidare och fortsatt med detta, Sveriges sista fjälljordbruk med fäbod i väglöst land. Det mesta har skett på samma sätt som på mamma Karins tid, även om antalet fjällnära kor minskat något.
 
Själv träffade jag Ann Eriksson första gången i juni 1999. Sedan dess har vi träffats vid nästan 100 tillfällen under åren som gått. Det har varit på vintern, våren, sommaren och på hösten. Jag har haft förmånen att lära känna Ann i samband med att jag dokumenterade gården Lillhärjåbygget under åren 1999-2006, ett arbete som utmynnade i min bok ”Gården på fjället”. Men även efter att boken var klar har jag fortsatt att vandra och skida till denna väglösa gård i sydvästra Härjedalen. Jag var och hälsade på i slutet på september månad i fjol, inte kunde jag då ana att det var sista gången som jag träffade Ann. Efter det har vi talats vid på telefon ett par gånger.

Jag minns med glädje alla de dagar som jag fått följa med Ann när hon vallade sina fjällnära kor på fritt skogsbete. Efter några timmars vandring blev det dags att stanna med djuren vid någon traditionell plats i terrängen där man generation efter generation brukat stanna med djuren. Vi gjorde upp en eld, kokade kaffe och pratade om ditt och datt. Vi njöt av vädret och de vackra omgivningarna kring gården.

Jag minns också Anns kärlek till gårdens alla djur, de bägge hästarna, flocken av fjällnära kor och dess tjur, får och höns. Ann hade en speciell kontakt med gårdens hästar och använde dem gärna till att rida på eller att köra hem hö med skrinda från någon av gårdens alla ängslador. För mitt inre ser jag Ann köra iväg med häst och släde, på väg mot nya mål, denna fjällets prinsessa. Lycka till!

Lars-Olof Hallberg
 
God Jul och Gott Nytt År

Årets julkortsmotiv har Lars-Olof fotograferat på gården Tämmesboda i Småland. Stig Aronsson håller på att hämta upp vatten ur brunnen med hjälp av brunnsvingen. Hink på hink fylls med vatten och Stig bär dem tillbaka till huset. Gården Tämmesboda är en av få åretruntbebodda gårdar i Sverige som saknar moderniteter som indraget vatten och avlopp, vattentoalett samt elektricitet. Stig saknar inte dessa nymodigheter alls utan trivs med sitt kära boningshus byggt 1854. Här har tiden stått still.Lars-Olof dokumenterade Stig och Berit Aronssons liv på arrendegården Tämmesboda under tio års tid, 1994-2004. Ett arbete som resulterade i boken ”Den siste bonden på Tämmesboda” (160 sidor).
Så här vid jultid lägger sig lugnet över Tämmesboda. Sakta faller snöflingorna och lägger sig på hustaken. Stig är några timmar varje dag på vedbacken för att såga och klyva. Arbete som gör att lagret av ved fylls på i vedboden och garanterar värme i stugan lång tid framöver. Det blir en och annan promenad ut till jordkällaren för att hämta in potatis och andra rotfrukter.Utanför köksfönstret trängs småfåglarna kring den mat Stig lagt ut till dem. På marken nedanför syns spår efter rådjur och vildsvin. Under golvet till logen bor grävlingen. Så även om Stig Aronsson pensionerat sig och tvingats göra sig av med sina kor på grund av ny djurskyddslagstiftning och stränga krav på båsmått så har han åtminstone djur omkring sig, om än vilda.


JulklapparLars-Olof Hallbergs fotoböcker är den perfekta julklappen för den som
är intresserad av djur, natur, kultur, ovanliga människor, bönder, kossor, äppelodlingar, fäbodar eller fotografering.

Nu till jul kan du köpa böckerna till specialpris 250 kr per bok (postens avgifter för frakt tillkommer). Böckerna skickas som brev och levereras som regel dagen efter beställning. Betalning sker i efterhand via Plusgirot (inbetalningskort bifogas). Om du vill går det bra att få boken signerad eller med en skräddarsydd hälsning från författaren.
Beställ böckerna här.

 


Bockaskruvs skolaLars-Olof Hallberg är en flitigt anlitad föreläsare av olika föreningar och företag. Nyligen gästade han LRF:s lokalavdelning i småländska Älghult. Han skulle visa sitt program om syskonen Erik & Sigvard Gustavsson i Hågeryd.Lokalen för visningen var som gjord för programmet, en gammal byskola med tidstypisk inredning.Trots att det var kallt ute denna vinterkväll var det varmt och ombonat inne i stugan, det sprakade rogivande från en vedkamin och värmen spred sig i den stora skolsalen.Snart var salen fullsatt till sista plats och Lars-Olof kunde börja visa sina bilder och berätta om gården Hågeryd södra.Efter bildvisningen passade många av åhörarna på att köpa böcker och vykort, perfekta julklappar för den som är intresserad av äldre tiders bondeliv. Därefter fick alla kaffe och hembakt ostkaka samt tid för trevlig samvaro.Är även Du intresserad av att anlita Lars-Olof för en föreläsning,
läs mer här.
 


Allt färre fjällbönderEn av de personer som Lars-Olof Hallberg skildrade i sin bok ”Fjällbondens avsked” har gått ur tiden. Det gäller Henrik Larsson på fjällägenheten Harrok, gården ligger i Arjeplogs fjällvärld (Norrbottens län). Henrik växte upp som ett av fem syskon på denna strömlösa gård i väglöst land tillsammans med sina föräldrar Ida och Bengt Amma Larsson. En uppväxt som präglades av självhushållning och där djurhållning (fjällkor, häst, getter och gris) kombinerades med jakt och fiske. Då markerna kring Harrok är mycket steniga och magra avvecklades så småningom jordbruket till förmån för yrkesfiske. En förutsägbar utveckling då Henriks farfar, Lars Bengtsson, slog sig ner i Harrok just för det goda fisket. Länge var dessutom pälsjakt en god inkomstkälla för folket i Harrok.


 
Förutom att fiska i de närbelägna sjöarna Bajep Harrok och Riebnes fiskade Henrik i Gardejaure, sex mil bort. Att ta sig fram och tillbaka till Gardejaure på skidor var en prestation i sig. Efter några dagars fiske var det en tung last som skulle dras hem till Harrok. Så småningom kunde man köpa sig en snöskoter och resorna till Gardejaure blev mer lättsamma.
Den 7 september 1975 fick Harrok elektricitet som kompensation för Vattenfalls reglering av deras viktigaste fiskesjö, Riebnes. Detta har underlättat livet här och största sensationen var nog tvättmaskinens ankomst, att slippa gå ner till sjön och tvätta och skölja sin smutstvätt. De slapp också att färdas sex mil för att besöka sin frysbox som var inhyrd i Långudden, närmaste by med vägförbindelse.Förutom fisket var Henrik Larssons stora intresse jakt. Han var också mycket kunnig när det gällde allt i naturen och tyckte om att vistas ute på fjället oavsett väder. Henrik Larsson var en av de sista storviltjägarna i Lappland och fällde många rovdjur som järv, lo, björn och enstaka vargar. Men framför allt var han en mycket duktig älgjägare.
För ett par år sedan fick Henrik en stroke och tvingades flytta till Norrskenets sjukhem i Arjeplog. Även om han fanns sig i detta öde, det fanns inget alternativ, längtade han hela tiden hem till sitt kära Harrok och Arjeplogs fjällvärld. Vi kan bara hoppas att hans ande numera vakar över fjällvärlden kring Harrok. Henrik Larsson blev 77 år.Mer om Henrik Larsson, fjällägenheten Harrok och dess historia finns att läsa i Lars-Olof Hallbergs bok ”Fjällbondens avsked” som du kan beställa här.

 

Träffa Lars-Olof på Kronobergs Bokmässa 2013Lördagen den 23 november finns Lars-Olof på Växjö Stadsbibliotek där Kronobergs Bokmässa arrangeras. Mässan är öppen mellan klockan 10.00–16.00 och i år deltar ett 70-tal lokala författare, däribland Lars-Olof. Tag chansen att träffa Lars-Olof, prata skrivande och fotografering eller för att köpa en signerad bok. Välkommen!


 

En vanlig dag på jobbetAtt jobba som naturfotograf på heltid innebär ett mycket omväxlande jobb, allt från fotografering ute i fält till pappersarbete som småföretagare. Något som är vanligt för Lars-Olof är att föreläsa/visa bilder för olika föreningar och företag.Den 22 oktober gästade Lars-Olof Varbergs föreläsningsförening för fjärde gången. Han visade sitt program ”Fjällbondens avsked”. Redan en timme innan visningen skulle börja ringlade köerna långa i foajén till Varbergs Teater (byggd 1895).När Lars-Olof började visa sina bilder var teatern nästan fullsatt (den rymmer totalt 311 personer i publiken). Många av kvällens åhörare hade någon anknytning till jordbruk, den svenska fjällvärlden eller hade till och med själva besökt någon statligt ägd arrendegård i fjällen (en s.k. fjällägenhet).När föreläsningen var slut passade många på att köpa en signerad bok eller några av de vykort som Lars-Olof har med motiv hämtade ur boken.


 


Erik i Hågeryd har lämnat jordelivetErik Gustavsson, född den 10 november 1919, dog den 23 augusti 2013. Erik, som bodde sina sista levnadsår på ålderdomshemmet Solgården i Gemla, blev nästan 94 år gammal.

Erik växte upp i en syskonskara på totalt tio barn, en efter en flyttade syskonen hemifrån, och till slut var det bara brodern Sigvard och deras mamma Emilia kvar på gården Hågeryd Södra (Hågeryd 2:5). Gården som deras pappa, Henning, köpte år 1905, var på 18 hektar, varav 6 hektar slåtteräng. Bröderna Erik & Sigvard blev kända runt om i landet när Sveriges Television gjorde en TV-dokumentär om deras liv. Filmen visades många år i rad med start 1993. Sigvard dog redan 2010, 84 år gammal.


Erik och Sigvard kupar potatis, 3 juni 2003.

Lars-Olof Hallberg, själv uppväxt i samma socken som Erik & Sigvard, besökte bröderna på deras gård i Hågeryd vid många tillfällen under åren 1994-2010. Dessa besök resulterade i hans bildvisningsprogram ”Erik & Sigvard i Hågeryd”. Läs mer här.


Jubileumsvandring till Lillhärjåbygget


Lillhärjåbygget.

Lars-Olof Hallberg besökte nyligen gården Lillhärjåbygget i sydvästra Härjedalen för 80:e gången. För att komma till gården får man vandra en knapp mil från bilvägens slut, då gården ligger i väglöst land.


Bilväg till Stohärjån.

Lars-Olof besökte gården första gången sommaren 1999 och gjorde sedan många besök under alla årstider på gården fram till 2006 då hans bok om gården kom ut (Gården på fjället). Efter det har han fortsatt att vandra dit flera gånger per år, dels för att hålla kontakten med familjen som bor där, men också för att fortsätta sin dokumentation av vad som händer med gården.


Storhärjåvallen.

På Lillhärjåbygget, som blev Jämtlands läns första kulturreservat 2002, bor idag systrarna Eva Eriksson och Ann Eriksson. De har hjälp av en dräng/lantarbetare som Riksantikvarieämbetet och Länsstyrelsen i Jämtlands län bekostar. Gården drivs på traditionellt vis med en besättning av fjällnära kor, några får, höns och två nordsvenska hästar. Korna mjölkas för hand morgon och kväll. Mjölken förädlas till smör, ost och messmör. Korna går på fritt skogsbete under hela den snöfria tiden av året (juni – oktober).


Lars-Olof vid ledens början.

Är du intresserad av att veta mer om Lillhärjåbygget rekommenderas Lars-Olofs bok ”Gården på fjället”. Den är på 216 sidor och beskriver såväl gårdens historia som hur gården brukas idag. Lillhärjåbygget är Sveriges enda kvarvarande fjälljordbruk med fäboddrift i väglöst land. Du kan beställa boken här.


Vandringsleden.

Om du själv vill besöka gården går det bra, men du måste ringa till gården innan du vandrar dit (telefon 0680/450 16). Enklast vandrar du dit söder ifrån genom att åka till Lövsnäsvallen, som ligger på vägen mellan Lillhärdal och Särna. Därifrån går en dålig skogsbilväg upp till Storhärjåvallen. Räkna med att resan på denna skogsbilväg tar minst en timme (lägg i 1:an eller 2:ans växel på bilen och njut av utsikt och omgivningar). Kör du fortare än så lär din bil ta skada, då vägen är mycket gropig och stenig. Väl framme vid Storhärjåvallen parkerar du bilen på anvisad plats (bredvid rött utedass). Därifrån går en markerad vandringsled, 7 km fram till Lillhärjåbygget. Mer besöksinformation hittar du här.


Skylt.


Ann mjölkar.
 Bästa tiden är härVintern har släppt sitt grepp och efter en rekordkort vår har det blivit sommar i södra Sverige. Som naturfotograf har Lars-Olof Hallberg fullt upp med att hinna fotografera allt som händer i naturen så här års. Bokskogen har slagit ut och den allra skiraste ljusgröna grönskan har övergått i en mer dov mörkgrön nyans.Böndernas kor har släppts ut på sommarbete och lammen som föddes tidigt i vår har blivit rätt stora.


 
Förutom att jobba med sina långsiktiga dokumentära fotoprojekt har Lars-Olof flera föreläsningar/bildvisningar även under sommaren, de flesta åt Svenska Kyrkan (sommarkyrkor). Många kunder ringer också och bokar bildvisningar som skall äga rum hösten 2013 eller våren 2014.
 

En ny kärlek
Lars-Olof Hallberg har skaffat sig ytterligare en analog kamera, denna gång en Hasselblad 500 C/M. Denna kameramodell kom ut på marknaden 1971 och tillverkades fram till 1994, då den ersattes av mer moderna Hasselbladsmodeller. Hasselblad 500 C/M är en helt mekanisk kamera (saknar batteri), med utbytbart filmmagasin. Till denna kamera finns objektiv från 30 mm (fisheye) till 500 mm (tele). Som normalobjektiv används ett Zeiss Planar 80 mm/f 2,8. De flesta av objektiven till Hasselblad 500 C/M, förutom några enstaka zoomobjektiv, tillverkades av Carl Zeiss, Tyskland. Magasin finns för rullfilm 120 (12 exponeringar eller 16 exponeringar), 220 (24 exponeringar) samt specialmagasin för perforerad rullfilm (70 exponeringar).Lars-Olof köpte sin Hasselblad 500 C/M dels för att det var roligt att ha en av de klassiska svensktillverkade kamerorna, men framför allt för att fotografera med detta kvadratiska format (6 X 6 cm).
Totalt tillverkades det 240 000 exemplar av Hasselblad 500 C/M och många av dem såldes till USA där Hasselblad räknades som det absolut bästa man kunde ha i kameraväg. En av de amerikanska fotografer som använde Hasselblad 500 C/M var Ansel Adams.Till skillnad från de första Hasselbladsmodellerna, 1600F och 1000F, som hade ridåslutare i kamerahuset, sitter slutaren i objektiven till Hasselblad 500 C/M (Compur centralslutare).
 
Här kan du lyssna till ljudet av Lars-Olofs Hasselblad 500 C/M och 1/15 sekund.
 

Boken Äppelkungar gåva till kungaparet


Under 2013 åker kungen Carl XVI Gustav runt i landet och besöker samtliga län för att fira att han varit kung i 40 år. Denna ”Eriksgata” inleddes nu i veckan genom besök i Småland och Tingsryds Kommun. Som gåva av Tingsryds Kommun fick kungaparet Lars-Olof Hallbergs bok ”Äppelkungar” som skildrar bönder och äppelodlare i trakterna av Urshult.


Foto: Peter Karlsson, Peka foto, Tingsryd.

Är du själv intresserad att skaffa boken ”Äppelkungar” kan du beställa den här


Kurt-Egon Karlsson plockar äpplen av sorten ”Urshults kungs”.


I början på juni månad blommar det för fullt i ängsäppelodlingarna.


Äpplen av sorten Signe Tillish.
 

Stort intresse för Fjällbondens avsked


Agneta Brink från Landsarkivet Östersund hälsar välkommen.

Under Lars-Olof Hallbergs senaste turné i Jämtland, med föreläsningar i Svenstavik, Strömsund, Lorås och Östersund, kom det som vanligt många som ville se hans bilder. Mest folk kom det på visningen i Östersund som hölls på Jämtlands Läns Museum (Jamtli) den 21 februari 2013. Lokalen som rymmer 90 personer blev snabbt full och 20-30 personer fick tyvärr inte plats. Lars-Olof hoppas dock kunna ordna en
ny visning i Östersund på kvällstid under hösten 2013.


Lokalen på Jamtli var fylld till sista plats.


Vykort och signerade böcker såldes.
Slåtter med traktor på fjällägenheten Blomhöjden, Frostvikens socken.


Gösta Åström matar lamm med flaska när tackans mjölk inte räcker till.


Sven Åström på väg ut på älgjakt, september.


 


Fler föreläsningar ”Fjällbondens avsked” i JämtlandLars-Olof Hallberg gör en liten turné i Jämtland och visar bilder ur sin nya bok ”Fjällbondens avsked” under vecka 7-8 2013.
Programmet handlar om de statliga arrendegårdarna i fjällvärlden, s.k. fjällägenheter. Vi får följa med till 11 olika gårdar i Jämtland, Väster-botten och Norrbotten. Vissa av gårdarna ligger fortfarande väglöst och många saknar elektricitet men klarar sig bra ändå tack vare själv-hushållning, jordbruk, jakt och fiske.

Lars-Olof kommer att föreläsa/visa diabilder på följande platser:

Torsdag 14/2, klockan 19.00, Svenstaviks Bibliotek. Fri entré.

Måndag 18/2, klockan 18.30, Studieförbundet Vuxenskolan,
Storgatan 4, Strömsund. Inträde 100 kr (fika ingår).

Tisdag 19/2, klockan 18.30, Lorås Bygdegård (söder Hammerdal).
Inträde 100 kr (fika ingår).

Torsdag 21/2, klockan 13.00, Jamtli, Östersund (Rentzhog salen).
Arrangeras av Landsarkivet, Östersund och ingår i deras programserie ”After work”. Fri entré.
Biljetter släpps med start kl. 12.15, först till kvarn gäller!

Intresset för Lars-Olofs föreläsningar brukar vara stort, kom därför i god tid för att vara säker på att få en plats. Lars-Olofs böcker, bl.a. Fjällbondens avsked och Gården på fjället, samt hans fotovykort med fjällmotiv kommer att säljas på plats.

Välkommen!
 

Det är juletid i Sverige. Dagarna är som allra kortast. Solen hinner inte mer än att gå upp innan den går ned igen. Trots att meteorologerna säger att det är högtryck är himmeln full av stålblå moln. Men det sparsamma ljuset attraherar mig som fotograf. Kameran monteras upp på stativ, jag fäller upp spegeln och öppnar slutaren. Kameran samlar på sig ljus under många sekunder, ibland flera minuter. Bilder och ögonblick sparas för framtiden. I mitt fall rör det sig ofta om människor och miljöer på väg att försvinna.Ann Eriksson på gården Lillhärjåbygget tar en tur med en häst och släde. Hon bor på en av landets absolut sista fjälljordbruk i väglöst land. På hennes julbord är merparten av maten producerad på den egna gården, då människorna här alltjämnt lever med ett stort mått av självhushåll.Efter god mat och varm samvaro med nära och kära är det skönt att spänna på sig skidorna och ge sig ut på skidor i den meterdjupa snön. Första biten går över sjön och sedan bär det av upp mot fjället. Strax innan jag när fram till rasbranten passerar jag ett färskt spår av ett lodjur, jag stannar upp och står en stund och suger in atmosfären innan jag skidar vidare.Fjällägenheten Harrok ligger nordväst om Arjeplog i Lappland. Liksom många av de andra gårdar som jag valt att dokumentera ligger den väglöst. För att komma hit vintertid får jag åka skidor 15 km från närmsta plogad bilväg. Att leva i väglöst land ger ett annorlunda liv, men jag tror att många av de människor som lever så här har ett väl så lyckligt liv som vi andra som bor mer tätortsnära. Själv uppskattar jag lugnet, tystnaden och den fantastiska stjärnhimmeln som finns på platser som Harrok. Här finner själen ro.

 

Den perfekta julklappenLars-Olof Hallbergs böcker om vackra odlingslandskap och miljöer och företeelser på väg att försvinna är bra julklappar.

Välj bland hans fyra olika böcker:

• Fjällbondens avsked, de sista statligt ägda arrendegårdarna i
   Norrland.
• Äppelkungar, bönder som kombinerat jordbruk med ängsäppelodling.
• Gården på fjället, landets sista väglösa fjälljordbruk med fäboddrift.
• Den siste bonden på Tämmesboda.

Köp 3 böcker för 750 kronor, frakt tillkommer.
Annars 280 kronor per bok + frakt.
Böckerna skickas som brev (1 bok) eller postpaket. Faktura/inbetalningskort bifogas. Leveranstid: 1-3 dagar.

Välkommen med din beställning! Beställ här.

 

Behöver du en föreläsare?


Föreläsning hos Brukspensionärerna, Finspång

Lars-Olof Hallberg är en flitigt anlitad föreläsare/bildvisare av olika föreningar och företag. Han gästar ofta pensionärsföreningar, fotoklubbar, naturskyddsföreningar, byalag, föreläsningsföreningar, kyrkor, LRF-avdelningar, bostadsrättföreningar och fågelklubbar med sina olika program. Lars-Olof har 15 olika program att visa, de flesta med anknytning till företeelser och miljöer på väg att försvinna (jordbruk med arbetshäst, fäbodbruk, ängsfruktodlingar, mjölkbord, avlägset belägna fjällgårdar mm).
Lars-Olof samarbetar med alla studieförbund och föreläsningsförbund. Han reser över hela Sverige, med allt från enstaka visningar till veckolånga turnéer.

Är du intresserad finns mer information här.


Fotoutställning i NybroLars-Olof Hallberg ställer ut bilder ur sin senaste bok ”Fjällbondens avsked” på Nybro Bibliotek under tiden 1 oktober – 2 november 2012. Biblioteket i Nybro är öppet: måndag-torsdag kl. 10-19, fredag kl. 10-17, lördag kl. 10-14 och söndag kl. 11-15.Dessutom har Lars-Olof en bildvisning på Nybro Bibliotek onsdagen den 17 oktober kl. 18.30.Välkomna!
 Åsnens ängsfruktodlingar blir riksintresseLandets sista fruktodlingar på slåtteräng finns i trakterna kring Urshult i Småland. Odlingarna var ett sätt för traktens bönder att utöka intäkterna från de magra markerna genom att från samma areal få slåtterhö, betesmark till korna och frukt att sälja.För att korna inte skulle nå upp till frukten ympades fruktträden högt upp, s.k. koymp, och som grundstam användes vildapel. Som störst var odlingen på 1930-talet med skörd på nästan 3 miljoner kilo frukt. Sedan dess har omfattningen på ängsfruktodlingen minskat och numera finns inte mer än ett 10-tal aktiva ängsfruktodlare kvar.Länsstyrelsen i Kronobergs län har nu begärt hos Riksantikvarieämbetet att ängsfruktodlingarna vid södra Åsnen skall förklaras som riksintresse för kulturmiljö.Ängsfruktodlingarna vid sjön Åsnen är utförligt skildrade i Lars-Olof Hallbergs bok ”Äppelkungar, de sista ängsfruktodlarna i vildapelns rike”.Boken är på 240 sidor och skildrar dessa bönders liv och kulturgärning. Är du intresserad av att köpa boken, klicka här.
 

Arbetsstipendium till Lars-Olof Hallberg

Styrelsen för Sveriges Författarfond beslutade den 24 maj 2012 att tilldela Lars-Olof Hallberg ett femårigt arbetsstipendium för tiden 1 januari 2012 – 31 december 2016. Stipendiet baseras på Lars-Olofs arbete med den senaste boken ”Fjällbondens avsked”, men också de tre böcker som han tidigare gett ut. Stipendiet syftar också till att stimulera fortsatt litterär verksamhet.
Varje år delar Sveriges Författarfond ut stipendier till författare, fotografer, tecknare och översättare. Pengarna till dessa stipendier kommer från den ersättning som biblioteken i Sverige betalar till staten när de lånar ut böcker till allmänheten. Många författare har en tuff ekonomisk situation, det är svårt att försörja sig på sin litterära verksamhet, varför många personer söker Författarfondens stipendier som delas ut två gånger per år. Vid senaste ansökningstillfället sökte 930 personer stipendiet, 162 beviljades och av dessa var 13 fotografer. En av de lyckliga ”vinnarna” var alltså Lars-Olof Hallberg.Gösta och Sven Åström på väg till älgpasset, Blomhöjden


Slåtter med traktor på fjälljordbruket Blomhöjden


En ensam get betar omgiven av lågfjäll


Fjällbonden Arne Eriksson, Biellojaure


Potatisen skyddas mot frost, Västerbotten


Gårdar som saknar elektricitet använder fortfarande stallykta

 

Välbesökta föreläsningar om de sista fjällägenheternaNär Lars-Olof Hallberg åkte runt i landskapet Jämtland och föreläste/visade bilder ur sin senaste bok ”Fjällbondens avsked, de sista fjällägenheterna” kom det väldigt mycket folk. Totalt kom drygt 1200 personer på de 12 visningarna, en mycket bra siffra med tanke på att flera vissningar förlagts till små byar med få invånare, t.ex. Handöl och Kolåsen. Bildvisningsturnén pågick under tiden 16-29 april 2012 och programmet handlade om fjällägenheternas historia men framförallt livet på gårdarna Blomhöjden, Leipikvattnet, Almdalen, Bågavattnet, Edevik och Bunnerviken.Flest besökare kom det till visningen i Östersund där den stora samlingssalen fylldes till bredden, ca 150 personer fick plats medan ett drygt 100 tal personer fick vända hem utan att ha fått se några bilder från de statligt ägda arrendegårdarna (fjällägenheterna) i Jämtland. Även till visningarna i Strömsund och Åsarna kom det för mycket folk och vissa fick tyvärr inte se Lars-Olofs föreläsning.
En eller flera extraföreställningar av programmet ”Fjällbondens avsked” planeras till hösten 2012 i Östersund och då i en ännu större lokal. Visningarna är tänkta att ske i månadsskiftet september/oktober och tänkbara lokaler är Campus på Universitetet eller Folkets Hus i Östersund.
Mer information om dessa visningar kommer längre fram.
 Bildvisningsturné i JämtlandLars-Olof Hallberg åker runt och visar bilder/föreläser om ”Fjällbondens avsked – de sista fjällägenheterna” i Jämtland den 16-29 april 2012. Han kommer att ha visningar i Kaxås, Järpen, Handöl, Strömsund, Kolåsen, Gäddede, Hammarstrand, Östersund, Valsjöbyn, Laxsjö och Åsarna. Samtliga visningar startar klockan 19.00. Fri entré.
Välkommen!

Mer information om lokaler på respektive ort finns här
 

Lars-Olof Hallberg presenteras i tidningen LANDTidningen Lands reporter Torbjörn Österholm hälsade för några veckor sedan på hemma hos Lars-Olof i Jät. Mötet dem emellan har nu resulterat i ett reportage i tidningen Land.
Läs mer här
 


Sagt om boken ”Fjällbondens avsked””De sista fjällbönderna dokumenterade i praktverk”
Tomas Larsson, Östersundsposten.

”En mycket intressant bok”, Eskil Erlandsson,
Sveriges Landsbygdsminister.

”Det är en kulturgärning Lars-Olof Hallberg utfört”
Hans Medevi, Camera Natura.

”Ett praktverk om de sista fjällbönderna”
Torbjörn Österholm, Tidningen Land.

”Vi är jättenöjda med boken”
Marianne och Gösta Åström, Blomhöjden.

”Bok vill väcka opinion”
Seved Johansson, Västerbottens Folkblad.
 
Lars-Olof Hallberg utsedd som en av Sveriges hetaste lantisar 2011Tidningen Land utser varje år 100 personer som under året betytt mest för landsbygden. På årets lista kom Lars-Olof på en hedrande 56:e plats med motiveringen ”Lars-Olof har i decennier dokumenterat folk som valt att leva på sitt eget sätt. Årets fotobok är ett praktverk om de sista fjällbönderna”.
 Nytt bildvisningsprogram
Lars-Olof Hallberg har gjort ett nytt bildvisningsprogram om de sista statligt ägda fjällgårdarna, en form av odlingslägenheter som kallas för fjällägenheter. En gång i tiden fanns det fler än 1500 fjällägenheter, men nu är det bara ett 40-tal kvar och varje år läggs några gårdar ner. Lars-Olof har tyckt att det är viktigt att dokumentera dessa sista fjällbönders liv. Under 8 års tid, 2004-2011, har han åkt runt i Norrland och fotograferat på totalt 10 olika gårdar, från Härjedalen i söder ända upp till norra Lappland. Vi får möta Gösta och Marianne på Blomhöjden, Arne på Biellojaure i Västerbotten och alla de andra som bor på dessa gårdar. Jordbruk och djurhållning kompletteras med fiske och jakt.
Läs mer om detta nya bildvisningsprogram här.
 Lördagen den 19 november 2011 arrangeras Kronobergs Bokmässa på Växjö Stadsbibliotek. Mässan är öppen mellan klockan 10-16 och där kan du bl.a. träffa Lars-Olof Hallberg som på plats säljer signerade exemplar av sin nya bok ”Fjällbondens avsked”.


Foto: Lena Gunarsson

Ta chansen att träffa Lars-Olof för en pratsund kring dokumentära bilder och hur det är att vara fotograf- och författare.
Välkommen!


Foto: Lena Gunarsson
 

14 nya vykortLars-Olof har utökat sitt sortiment av foto-vykort med 14 nya motiv. Samtliga vykort är i format A5 (210 x 148 mm). Du kan se de nya motiven här på hemsidan under Vykort och det går att beställa dem på webb-butiken (Shop).
 

Lars-Olof ställer ut i Sveg

Lars-Olof Hallberg ställer ut bilder ur sin senaste bok ”Fjällbondens avsked” på Folkets Hus i Sveg fram till den 30 oktober 2011.Utställningen, som omfattar ett 50-tal bilder, skildrar de sista fjällägenheterna i Sverige, dvs. statligt ägda odlingslägenheter i fjällvärlden. På dessa gårdar lever man fortfarande till stor del av självhushållning där jordbruk och djurhållning kompletteras med jakt och fiske.

 

Lars-Olofs nya bok ”Fjällbondens avsked” släppt!Onsdagen den 14 september var det äntligen dags för invigning av den nya boken ”Fjällbondens avsked” på Jämtlands Läns Museum i Östersund. Ett 50-tal personer dök upp på den kombinerade presskonferensen och bok-releasen.Bland gästerna syntes några av de fjällbönder som porträtteras i boken, t.ex. Marianne och Gösta Åström från Blomhöjden, Frostviken. Dagen till ära hade också Göstas bror Åke Åström kommit hem från Sundsvall. Med på Jamtli fanns denna dag också folk från fjällägenheterna Bunnerviken, Bertil och Magnhild, samt från Almdalen, Randi och Håkan.

Media var också väl representerade när boken släpptes. Något som resulterade i artiklar i såväl Länstidningen (15/9) som i Östersundsposten (16/9). Televisionen representerades av SVT MittNytt som gjorde ett reportage om bokprojektet och som sändes på kvällen den 14 september. Om du vill se inslaget i MittNytt, KLICKA HÄR.Några dagar senare var det dags för signering och försäljning av böcker på Bokia i Östersund. När Lars-Olof strax före klockan 12 började signera böcker ringlade kön lång, många ville köpa boken och ta del av berättelsen om de sista fjällbönderna.
Vill DU beställa boken till specialpris, klicka HÄR.Läs även här:
Länstidningen, Östersund
Östersundsposten


Fotoutställning på Kulturreservatet Åsens by

Lars-Olof Hallberg ställer ut sin fotoutställning ”Mjölkbordets historia” på kulturreservatet Åsens by under perioden 16/7-14/8 2011. Utställningen visar ett antal olika mjölkbord, mjölkpallar och mjölkbryggor fotograferade från Skåne i söder till Västerbotten i norr. Under drygt 50 år, från 1920-talet och fram till mitten på 1970-talet, var mjölkborden en viktig länk i mjölkens väg från bonden till mejeriet.Utställningen skildrar denna epok och lyfter fram vilken socialt viktig funktion som mjölkborden hade förr i tiden. Vid mjölkbordet bestämde man träff både till vardags och till fest. I ”smörlådan” på mjölkbordet levererades inte bara smör från mejeriet utan här utbyttes kärleksbrev, ostlöpe, reservdelar till gårdens maskiner och mycket annat.

Den 21-24/7 firas ”Livet på landet förr i tiden” på Åsens by med lite särskilda aktiviteter kring fotoutställningen ”Mjölkbordets historia”.Lars-Olof finns också på plats i Åsens by när utställningen invigs lördagen den 16/7.


 
Kulturreservatet Åsens by ligger högt och vackert beläget mellan Huskvarna och Aneby i Småland, i det lilla samhället Haurida, och har öppet alla veckodagar kl. 11-18. Mer info på www.asensby.com


Välkomna!

 


”Fjällbondens avsked” – ny bok av Lars-Olof HallbergLars-Olof Hallberg har gjort sin känd för att dokumentera företeelser som är på väg att försvinna. Han har hittills gjort tre böcker som handlat om gammaldags jordbruk i Småland, ett fjälljordbruk i väglöst land och senast bönder som kombinerat jordbruk med äppelodling på slåtteräng.

Snart kommer hans fjärde bok ut, en bok som skildrar landets sista statligt ägda gårdar ovan odlingsgränsen i Norrland, något som kallas för fjällägenheter. När det fanns som flest fjällägenheter, i början på 1900-talet, fanns det flera tusen stycken. Nu finns det mindre än 40 stycken kvar och många av dem är på väg att försvinna genom nedläggning eller försäljning. På många av gårdarna börjar också brukarna bli till åren komna, de har hunnit fylla både 70 år och 80 år.
I boken skildras allt som händer hos fjällbonden under året: vårbruk, slåtter, kor på skogsbete, mjölkning, fiske, jakt, gödselspridning, snöröjning och mycket annat.

I Lars-Olofs nya bok ”Fjällbondens avsked – de sista fjällägenheterna” besöker vi tio olika fjällägenheter, belägna från Härjedalen i söder upp till norra Lappland på gränsen till Finland. Möt Marianne och Gösta på Blomhöjden i norra Jämtland och Arne på Biellojaure i Västerbotten. Boken skildrar förutom dessa tio gårdar även fjällägenheternas historia och lite om dess eventuella framtid.

Fakta

Titel: Fjällbondens avsked – de sista fjällägenheterna

ISBN: 978-91-8581-560-9

Antal sidor: 256 sidor

Format: 240 x 270 mm

Vikt: 1.520 gram

Antal bilder: ca 260 stycken

Förlag: Votum Förlag AB, Karlstad

Ca pris: 397:-

Försäkra Dig om ett signerat exemplar av boken genom att förbeställa boken. Boken levereras med start i slutet på september 2011.

Vill Du köpa en bok till specialpris? Klicka här


Kom och var med när Lars-Olof visar bilder

Så här års är det högsäsong för Lars-Olof när det gäller föreläsningar/bildvisningar. Lars-Olof är en flitigt anlitad gäst hos föreningar och företag. Många visningar är inte öppna för allmänheten, men här kommer några visningar där alla är välkomna:


Foto: Leif Sylvan

17/2 kl. 19.00 Munka-Ljungby Föreläsningsförening, Biblioteket Folkhögskolan
23/2 kl. 19.00 Okome Föreläsningsförening, Bygdegården Okome
24/2 kl. 19.30 Åhus Föreläsningsförening, Åhus Gården
2/3 kl. 19.00 Tibro Kommun, Biografen Vintergatan
15/3 kl. 19.00 Vollsjö/Freninge Föreläsningsförening, Församlingshemmet Frenninge
17/3 kl. 19.00 Biblioteket, Ängelholm
23/3 kl. 19.00 Konga Föreläsningsförening, Konga skola, Höör

Välkomna!

 


God Jul & Gott Nytt år


önskar

Lars-Olof Hallberg

Årets julkortsmotiv, ett ismönster, har jag fotograferat för några år sedan i Norrland. Det var en ovanligt kall morgon med drygt tjugo minusgrader som jag hittade motivet på utsidan av ett ladugårds-fönster. Inne i ladugården stod åtta fjällkor och hjälpte till att göra
det varm och gott, men på utsidan av den enkla glasrutan var det
desto kallare. Med stativ och ett tele-objektiv med makro (120 mm, mellanformat) gick det att fånga motivet. Film Fujichrome Velvia 50.Många fotografer lägger kameran på hyllan när det är kallt på vintern. Gör inte det utan ge dig ut och fånga de fantastiska motiv som snö och is ger upphov till. Kom ihåg att kompensera exponeringen för den vita snön som annars lurar kamerans ljusmätning. Håll batterierna varma och kläd dig själv varmt om fötter och händer, själv tar jag ofta med en termos med het choklad och något att äta. Lycka till med vintermotiven!Bildvisning med Lars-Olof Hallberg i StockholmLördagen den 4 december firar Sveriges Pomologiska Förening sitt 10-års jubileum genom en heldag på Nordiska Museet i Stockholm. Förutom Lars-Olof deltar Anna Maris från Kiviks Musteri och Göran Greider känd debattör och chefredaktör på Dalademokraten samt Thomas Lagerström, Sveriges Lantbruks Universitet. Programmet startar kl. 11.00 och slutar kl. 16.00.Lars-Olof visar bilder från ängsfruktodlingarna i Urshult kl. 12.20-13.10Plats: Samlingssalen, Nordiska Museet, Djurgårdsvägen 6-16, Stockholm.

Kostnad: 50 kr per person (gratis för medlemmar i Pomologiska Sällskapet)Mer information finns på www.svepom.se

Välkommen!

 

Träffa Lars-Olof Hallberg på Kronobergs BokmässaLördagen den 20 november 2010 arrangeras Kronobergs Bokmässa på Stadsbiblioteket i Växjö. Mässan är öppen mellan kl. 10.00 och 16.00. Ett 40-tal författare finns på plats, däribland Lars-Olof. Klockan 11-30 finns Lars-Olof i ”Röda sofforna” för ett samtal kring hur det är att skriva böcker om sin hembygd. Tag chansen att träffa honom om få senaste nytt om vad som hänt hos Stig Aronsson på Tämmesboda, hos familjen Eriksson på fjälljordbruket Lillhärjåbygget och bland äppelbönderna i Urshult. Nästa höst kommer Lars-Olof ut med en ny bok, sin fjärde bok.Välkommen!
 

Folket på Kjeåsen

Nu har Lars-Olof gjort ännu ett besök på den berömda norska fjällgården Kjeåsen, en gård som ligger som ett örnnäste på en klipphylla 530 meter ovanför Hardangerfjordens vattenyta.

Förr bodde här två familjer, men numera bor endast en person här året om – Bjørg Wiik. Vid sitt besök hade Lars-Olof tur med vädret och fick många bra bilder, flera av dem har hamnat i hans föreläsningsprogram om gården ”Kjeåsen – gården där ingen borde bo”. Läs mer om detta bildvisningsprogram här.

 

Lars-Olof Hallberg ställer ut i SvegLars-Olof ställer ut bilder ur sin nya bok ”Äppelkungar” i Ljushallen på Medborgarhuset i Sveg. Utställningen pågår 3-31 maj 2010 och är öppen måndag-torsdag kl. 08-19, fredag kl. 08-17 samt lördag kl. 11-15. Under utställningstiden har Lars-Olof fyra föreläsningar/bildvisningar:

Lillhärdals Bibliotek, måndag 3 maj kl. 19.00.
Svegs Bibliotek, tisdag 4 maj kl. 19.00.
Ytterhogdals Bibliotek, torsdag 6 maj kl. 19.00
Hede Bibliotek, måndag den 31 maj kl. 19.00Välkomna!

 Bättre pris på Lars-Olofs böcker

Genom inköp av större kvantiteter från förlaget har han lyckats sänka priset på sina böcker ytterligare. Köp en eller flera böcker signerade av författaren till det nya specialpriset 280:-/styck (inklusive moms).
Frakt tillkommer. Beställ här

           
Pris: 280:-/styck
 


Premiär för ett nytt föreläsningsprogram ”Erik & Sigvard i Hågeryd”Lars-Olof Hallberg börjar med start i januari 2010 att visa ett helt nytt föreläsningsprogram om de bägge kända bröderna Erik och Sigvard Gustafsson på gården Hågeryd strax norr om Växjö i Småland. Deras naturnära liv, klurigheter, hembakta grovbröd och björkdricka inspirerade och väckte tankar hos många människor. Lars-Olof har följt bröderna med sin kamera under tio års tid och nu får vi se resultatet, hur bröderna brukat sin gård och hur deras liv ser ut numera.
Ladda ner infoblad (pdf) för bildskärm här»
Ladda ner infoblad (pdf) för utskrift här»
 

Lars-Olof Hallberg gäst hos ”Pettsson & Co”, Radio Jönköping


På tisdag den 1 december 2009 är Lars-Olof gäst hos Hasse Petterson på Sveriges Radio Jönköping. Programmet sänds i radions kanal P4 klockan 12.40-13.00. Lars-Olof kommer
att berätta om sitt fotograferande, möten med spännande människor och sina böcker.
 

Träffa Lars-Olof Hallberg på Kronobergs Bokmässa

Lördagen den 28 november arrangeras Kronobergs Bokmässa på Stadsbiblioteket i Växjö. Mässan är öppen mellan kl. 10.00 och 16.00. Ett 40-tal författare finns på plats, däribland Lars-Olof.
Tag chansen att träffa honom om få senaste nytt om vad som hänt på de gårdar som han dokumenterat i sina tre böcker:
Den siste bonden på Tämmesboda, Gården på fjället, Äppelkungar. Klockan 13.50-14.00 finns Lars-Olof på Bokmässans scen för ett samtal med bibliotekarie Joakim Granlund.

Välkommen!
 

Premiär för ny fotoutställning i NybroLars-Olof ställer ut bilder ur sin nya bok ”Äppelkungar” på Nybro Bibliotek under tiden 2-22 november 2009. Detta är en helt ny utställning som skildrar de bönder i trakten av Urshult som kombinerade jordbruk och fiske med en omfattande fruktodling. De använde
en speciell odlingsteknik genom att plantera vildapel på slåtteräng och sedan ympa in ädla äppelsorter på dessa grundstammar. Förutom äpplen gav dessa ängar även höskörd och bete till kor, arbetshäst och får.

Nybro Bibliotek har öppet måndag-torsdag 10-19, fredag 10-17,  lördag 10-14 och söndag 11-15.

Under tiden som utställningen pågår har Lars-Olof en föreläsning/bildvisning torsdagen den 12 november klockan 19.00. Fri entré.
 


Lillhärjådalen 1:1

Sveriges Television visade nu i dagarna dokumentärfilmaren Erik Erikssons bägge filmer om fjälljordbruket Lillhärjåbygget i repris. Filmerna gjordes 1969-1970 och visades på TV första gången 1972.När jag själv kom till Lillhärjåbygget första gången 1999 såg nästan allt ut som på Erik Erikssons filmer. Gården brukades på exakt samma vis, byggnaderna såg likadana ut och livet bland fjällkor, fäbodbruk och naturen runt omkring var sig lik. Enda skillnaden var att Karins
mor Anna och hennes morbror Olof inte levde längre. Anna dog 1972 och blev 79 år gammal, Olof dog 1983 och blev 84 år gammal.

Om Du vill veta mer om vad som hänt detta fjälljordbruk sedan dess rekommenderar jag min bok ”Gården på fjället”. Boken kom ut 2006, är på 216 sidor och innehåller drygt 200 färgbilder.

Boken kan du köpa här»Sveriges författarfond


Styrelsen för Sveriges Författarfond beslutade den 28 maj 2009 att tilldela Lars-Olof Hallberg ett tvåårigt arbetsstipendium på 80.000:-/år. Detta för hans arbete med boken ”Äppelkungar”, men också för att stimulera till fortsatt bokutgivning.Lars-Olof har hittills gett ut tre egna böcker: ”Den siste bonden på Tämmesboda” som kom ut 2004, ”Gården på fjället” som kom ut 2006 och nu senast ”Äppelkungar” som kom ut 2008. Han jobbar för fullt med en ny bok som beräknas vara klar att ges ut 2011.

När Lars-Olof gör en bok står fotografierna i centrum, men han lägger också mycket arbete på att skriva texten. Underlag till texten utgörs av en omfattande faktainsamling genom att noggrant gå igenom olika arkiv hos Nordiska Museet, Landsarkivet, länsmuseer, hembygdsföreningar och forskningsarkiv. Lars-Olof brukar också göra djupintervjuer med de personer han fotograferar, även detta material väver han i sin text som ofta skrivs i reportageform.
 

Herbert på Munkanäs är dödÄnnu en av huvudpersonerna i min bok ”Äppelkungar” har gått ur tiden. Denna gång gäller det Herbert Nilsson på gården Munkanäs. Herbert dog den 9 mars 2009, han blev så när som på en vecka 89 år gammal (skulle ha fyllt den 15 mars).

Herbert Nilsson hade en av Urshultsbygdens vackraste och mest välskötta ängsfruktodlingar med drygt fyra hundra äppelträd av tjugoen sorter samt flera sorters päron och plommon. Förutom sin fruktodling var jakt och fiske de stora intressena för Herbert.

Herbert Nilsson begravdes i Urshults kyrka den 27 mars i kretsen av de närmaste släktingarna.
 


Lars-Olof Hallberg på Trädgårdsmässan i StockholmPå Älvsjömässan i Stockholm arrangeras nordens största trädgårdsmässa, Nordiska Trädgårdar, den 26-29 mars 2009. Lars-Olof kommer att hålla en föreläsning på Krysantemumscenen (hall A) lördag 28 mars klockan 13.00-13.30. Han kommer då att visa bilder och berätta om sin senaste bok ”Äppelkungar - ängsfruktodlingar i Urshult”.
Efter detta kan du träffa Lars-Olof hos Gullers Förlag, monter A01: 163.Mässan är öppen: torsdag kl. 10-18, fredag kl. 9-18, lördag kl. 9-18 och söndag kl. 9-18.

 


En av äppelkungarna är död
Gösta Almén, en av människorna i min senaste bok ”Äppelkungar – de sista ängsfruktodlarna i vildapelns rike”, är död. Gösta som var född den 17 augusti 1929 dog den 3 februari 2009 efter en längre tids sjukdom, han blev 79 år gammal. Jag träffade Gösta redan i slutet på 1980-talet då jag för första gången besökte gården Ällenäs och dess ängsfruktodling. Sedan dess har jag träffat Gösta många gånger, under hans arbete med beskärning, ympning och skörd. Ibland skedde dessa möten hemma på gården, men oftast ute på Ällenäsa udde i sjön Åsnen där deras stora ängsäppelodling ligger. Efter att Gösta och hans hustru Barbro överlåtit gården och fruktodlingen på sin son Per-Anders flyttade de till Göstas föräldrahem i Rössmåla där Gösta efter Barbros bortgång bodde kvar fram till sin död.

Klicka på bilden om Du vill se den större!

Gösta Almén begravdes i Urshults kyrka fredagen den 27 februari 2009. Kyrkoherde Magnus Hedin höll ett vackert minnestal och familj, vänner och grannar tog ett sista farväl. Framför kistan låg en krans bunden av äppelgrenar och dekorerad med en ympkvist. Vid minnesstunden efteråt i församlingshemmet stod en ljusstake tänd på minnesbordet, ljusstaken var fylld med vackra äpplen av sorten Åkerö – Göstas favoritäpple.

Klicka på bilden om Du vill se den större!  

Själv minns jag Gösta som en varm och mycket kunnig människa. Det var Gösta som lärde mig grunderna om hur man ympar äppelträd och vi träffades ofta uppe på Älleberg, höjden längst ut på halvön Ällenäsa udde, där vi tillsammans njöt av utsikten. Ömsom tittade vi ut över sjön Åsnen och ömsom ut över ängsäppelodlingen som vi hade bakom ryggen. Gösta och jag hade många intressen gemensamt, allt från äppelodlingen till vad som var viktigt när det gällde hembygden och naturen.

Klicka på bilden om Du vill se den större!
 


Jul på gården Tämmesboda

Klicka på bilden om Du vill se den större!

Hösten 2004 kom min första egna bok ut, en bok med titeln ”Den siste bonden på Tämmesboda”. Sedan dess har mycket hänt på den lilla arrendegården strax utanför Agunnaryd. Först kom stormen Gudrun som fällde mycket av den gamla granskog som omgav såväl husen som äng och åker. Sedan blev Berit sjuk, fick cancer, och dog en försommardag 2007. Efter det har hennes lillebror, Stig Aronsson född 1930, bott ensam på gården. Ja, helt ensam har han inte varit utan haft sällskap av ett sextiotal hönor och en massa tamkatter.

Våren 2008 blev även Stig sjuk, kände sig kraftlös och hade svårt att komma upp ur sängen. Det blev först en veckas vistelse på lasarettet i Ljungby och därefter blev Stig överflyttad till ett vårdboende i Ljungby. Där trivdes Stig inte alls, personalen var inte lika snäll och hjälpsam som på lasarettet och maten var bedrövlig – små portioner och modern mat som inte passade bonden Stig. Sagt och gjort Stig bad om att få sina ytterkläder, ringde efter skjuts och for hem till sitt kära Tämmesboda.

Klicka på bilden om Du vill se den större!   Klicka på bilden om Du vill se den större!

Så nu hös åter ljudet av bågsågen och yxan på vedbacken framför ladugården på Tämmesboda. Under sjukhusvistelsen i Ljungby flyttades Stigs höns till en god vän på trakten och nästan alla ladugårdskatterna avlivades, då ingen kunde ge dem daglig tillsyn, mat och vatten. Men en honkatt undkom och gömde sig i den stora vedboden, hon nedkom senare med två ungar så numera har Stig tre katter att sköta om.

Klicka på bilden om Du vill se den större!   Klicka på bilden om Du vill se den större!

Så här vid jultid jobbar Stig några timmar varje eftermiddag på vedbacken för att se till att vedboden är ”knökfull” med ved. Någon julgran blir det inte i år, Stig och Berit slutade att ha julgran år 2002 direkt efter att myndigheterna hade dömt ut deras ladugård och de tvingats skicka sina djur till slakt. Eller som Stig uttryckte det ”vi hade inget att fira längre”.

En nymodighet på gården är den gröna soptunnan bredvid grinden. Trots att det är över ett år sedan den dök upp har Stig inte lagt något i tunnan alls. ”Så länge det inte utgår böter skall jag inte lägga minsta papperslapp i den” säger Stig med bestämd min. Han fortsätter som innan med att sortera, kompostera och elda.

Klicka på bilden om Du vill se den större!   Klicka på bilden om Du vill se den större!

En gång i veckan kommer Lars Johansson, den gamle lanthandlaren i Liatorp, och hälsar på samtidigt som han levererar de varor som Stig beställt. Det går med andra ord ingen nöd på Stig Aronsson, den siste bonden på gården Tämmesboda.
 

Succé för Lars-Olofs nya bok ”Äppelkungar”Nu har Lars-Olof Hallbergs nya bok ”Äppelkungar” släppts och fått ett varmt mottagande. Boken presenterades på Bokmässan i Göteborg och Lars-Olof har även börjat signera boken ute hos olika bokhandlare runt om i landet. Boken verkar bli samma succé som Lars-Olofs tidigare böcker ”Den siste bonden på Tämmesboda” och ”Gården på fjället”. Förutom att många som köpt de tidigare böckerna valt att köpa Lars-Olofs nya bok har många människor som är intresserade av trädgård och fruktodling köpt boken.

  

Årets Bokmässa i Göteborg slog nytt rekord i antal utställare, 948 stycken. Totalt besökte
101.280 personer mässan!

Sagt om boken ”Äppelkungar”

”Ett praktverk med förförande bilder om en epok som sjunger på sista versen”

Kent Axelsson, Smålandsposten

  

”En exotism som växer i försvinnande… Lars-Olof Hallberg är en duktig naturfotograf med allt bättre skärpa i språket”

Göran Bergengren, Östgöta-Correspondenten

  

Köp ett signerat exemplar av boken, klicka här
 


Lars-Olof Hallberg kommer till Bokmässan i GöteborgPå mässan Bok & Bibliotek på Svenska Mässan i Göteborg, som pågår 25-28 september 2008, kommer Lars-Olof att presentera sin nya bok ”Äppelkungar”. Boken är resultatet av tjugo års fotograferande av gammaldags äppelodlingar i trakten av Urshult i Småland. På bokmässan kommer Lars-Olof att delta i Seminarieprogrammet på lördag 27/9:Miniseminarier Lö 1700.1 (klockan 17.00-17.20) Förköpt biljett krävs

På söndag klockan 11.00-11.45 kommer Lars-Olof att visa bilder och berätta om sin nya bok ”Äppelkungar” på Svenska Fotografers Förbund scen (monter D 06:20), fri entré.Varje dag på mässan kommer Lars-Olof att göra framträdanden och berätta om sin nya bok på scenen hos Gullers Förlag (monter B 05.19). Följande tider gäller:

Torsdag 25/9: klockan 14.15 och 17.15

Fredag 26/9: klockan 14.15, 15.45 och 16.45

Lördag 27/9: klockan 15.45

Söndag 28/9: kockan 13.15, 14.00 och 14.45

Mässans öppettider: torsdag 09-18, fredag 09-19, lördag 09-18 och söndag 09-17.Mer information på www.bok-bibliotek.se

Välkommen till årets höjdpunkt för oss som älskar böcker.
 

Fotoutställning på Åsens byLars-Olof Hallberg ställer ut sin fotoutställning ”Gården på fjället – ett liv i väglöst land” på Kulturreservatet Åsens by under perioden 5-31 juli. Utställningen omfattar ett 50-tal bilder från fjälljordbruket Lillhärjåbygget och visas i två olika lokaler, Svinhuset och Handelsboden.

  

  

Kulturreservatet Åsens by ligger i Haurida, mellan Huskvarna och Aneby och har öppet alla dagar mellan klockan 11-18. Reservatet bildades år 2000 och var då Sveriges första kulturreservat. Här kan besökarna uppleva hur det gick till att bedriva jordbruk i början på 1900-talet, se olika svenska lantrasdjur, vandra runt i ett kuperat odlingslandskap, äta gott på Kaffestugan Södergården och sova över på Vandrarhemmet STF Åsens by.

  

Mer info finns på www.asensby.com
 


Under hela sommaren, från den 1 juni – 31 augusti, visar Lars-Olof sin fotoutställning ”Mjölkbordets historia” i Konstladan på Kulls Vingård, Hylte Bruk.Utställning är öppen enbart på söndagar klockan 12-18.

  

  

  

Kulls Vingård är vackert belägen i en naturskön del av östra Halland och nära gränsen till Småland, ett perfekt utflyktsmål om man bor i Ljungby, Värnamo, Gislaved, Halmstad, Falkenberg eller Varberg.

Vägbeskrivning till Kulls Vingård hittar du på www.langaryd.nu/kull

 

Gården på fjället – ny bildvisningsturné i NorrlandVecka 16, 14-18 april, åker Lars-Olof Halberg på en ny turné till Härjedalen och Jämtland för att visa diabilder och berätta om sitt dokumentära projekt ”Gården på fjället”. Ett arbete som pågick
1999-2006 och som utmynnade i en bok, en fotoutställning och ett föreläsningsprogram. Gården på fjället heter egentligen Lillhärjå-bygget och är landets sista fjälljordbruk i väglöst land. På gården,
som ligger en dryg mil frän närmsta bilväg, finns idag sju fjällkor, en tjur, två nordsvenska hästar, ett tiotal får, höns och tupp. På gården bor tre personer, Eva och Ann Eriksson samt en anställd dräng. Gården förklarades som kulturreservat år 2002 av Länsstyrelsen i Jämtland.

Bildvisningarna börjar klockan 19.00 och sker på följande orter,
fri entré:

Måndag 14 april - Glötegården, Glöte
Tisdag 15 april - Biblioteket, Hede
Onsdag 16 april - Vildmarkscaféet, Åsarna
Torsdag 17 april - Jämtlands Läns Museum, Östersund
Fredag 18 april  -Bensjöbacken, Bensjö/Bräcke

Mer information finns här»

 Succé för nytt föreläsningsprogram
Lars-Olof Hallberg hade premiär för sitt nya bildvisningsprogram ”Kjeåsen – gården där ingen borde bo” för en stor publik hos Åsbobygdens samlarförening i Perstorp den 5 mars.

Kvällen därpå visades samma program hos Munka Ljungby & Tåstarps Föreläsningsförening. Det kom så mycket folk till biblioteket på Folkhögskolan i Munka Ljungby att lokalen blev full redan en halvtimme innan bildvisningen skulle starta.

Efter mycket pusslande av arrangören hade drygt 150 personer fått plats, men en rätt stor skara fick tyvärr vända i dörren till biblioteket.

Det verkar vara ett mycket stort intresse kring den kända gården Kjeåsen i Norge, vilket bäddar för att serien ”Kjeåsen – gården där ingen borde bo” kan bli lika uppskattad som Lars-Olofs tidigare program om ”Den siste bonden” och ”Fjällgård i väglöst land”.

Många hembygdsföreningar, föreläsningsföreningar och turistföreningar har redan bokat programmet om Kjeåsen, telefonen går varm hemma hos Lars-Olof i Jät.

  

  

  

  

  

  

  

 Möten med människor                                Lars-Olof Hallberg kommer att ställa ut fotografier på mässan Foto & Video, Elmia i Jönköping. Mässan äger rum 4-5 april 2008.
Öppettider: fredag 10-18 och lördag 10-16.

Lars-Olof möter i sin vardag som fotograf människor som är lite ovanliga, människor som kanske lever bortom vägs ände eller som valt en helt annan livsstil än vi andra. På mässan visas ett 15-tal porträttbilder, exempelvis Leo Einarsson som bor i ödemarken i norra Dalarna, Olof T. Johansson i Tossåsens sameby och slåttergubben Hilding Carlsson i Småland. Gemensamt för dem alla är att det är människor som lever nära naturen, de har mycket kunskap om naturen och de älskar att vistas i naturen. Om du kommer till fotomässan, passa på att se Lars-Olofs utställning och ta chansen att diskutera dokumentärfotografering med honom.

  

  

Mer information om fotomässan på www.elmia.se/foto
 

Fotoutställning i Nybro

  

”Gården på fjället – ett liv i väglöst land” på Nybro Bibliotek. Utställningen pågår till den 9 november och biblioteket har öppet måndag-torsdag kl. 10-19, fredag kl. 10-17 och lördag kl. 10-14.


Lars-Olof Hallberg fick Hans Lidman Stipendiet 2007Hans Lidman Sällskapet tilldelar Lars-Olof Hallberg 2007 års stipendium om 10.000 kronor för böckerna ”Den siste bonden på Tämmesboda” och ”Gården på fjället” där han med penna och utsökt foto berättar om människor som i samklang med naturen lever bondeliv på gammalt vis. Lars-Olof Hallberg följer livet på gårdarna genom alla årstider och skildrar finstämt och osentimentalt hur gamla kunskaper lever kvar och används alltjämnt. Han har på detta sätt skapat dokumentärer av omistligt värde.

  

Stipendiet delades ut i Edsbyn lördagen den 6 oktober i samband med Hans Lidman Sällskapets årsmöte. Stipendiet delas ut vart annat år och har till syfte att stödja natur- och folklivsskildring på svenska genom att tilldela ett penningpris till den eller de som i ord, eller ord och bild, på ett förtjänstfullt sätt och med konstnärlig gestaltning och med känsla för ekologiska samband skildrat natur och människor i norden.

Efter prisutdelningen visade Lars-Olof Hallberg diabilder för årsmötesdeltagarna och berättade om sina dokumentära fotoprojekt i sin hemtrakt i hjärtat av Småland, men även det arbete som han under många år utfört i Norrland.Hans Lidman (1910-1976) levde i Edsbyn, Hälsingland, och gav ut ett 60-tal böcker, dels om sin hembygd i Ovanåker, men också om djur, natur, jakt och fiske. Han skrev om fäbodliv och om starka möten med människor, deras liv och livsöden. Hans Lidman var en hängiven flugfiskare, men också en engagerad miljödebattör. Hans författarskap var banbrytande inom sin genre och hans omfattande produktion har gjort honom till en av våra mest lästa och älskade naturskildrare. Hans Lidman var också en skicklig fotograf och illustrerade sina böcker med egna fotografier.

  

Bland Hans Lidmans böcker kan nämnas ”Gamla Ovanåkeroriginal” 1942, ”Det nappar i Svartån” 1945, ”Vinterdagar” 1953, ”Bortom stigarna” 1956 och ”Pärlugglans skog” 1960.Bildvisningsturné i Jämtland 3-15 oktoberLars-Olof Hallberg åker på föreläsnings/bildvisningsturné till Jämtlands län vecka 40-42. Han kommer att visa diabilder och berätta om sitt dokumentära fotoprojekt ”Gården på fjället”, dvs. landets sista fjälljordbruk i väglöst land – Lillhärjåbygget. Turnén arrangeras i samarbete med Länsstyrelsen i Jämtlands län. Lars-Olof kommer att besöka följande orter:

Datum Plats

3 oktober Östersunds Länsbibliotek
4 oktober Persåsen Hotell & Konferens
8 oktober Mörsil Folkets Hus
9 oktober Kaxås Bygdegård
10 oktober Strömsunds Folkets Hus
11 oktober Hammarstrand Hotell
15 oktober Storhogna Högfjällshotell & SPA

  

Varje kväll startar arrangemanget klockan 19.00 med avbrott för kaffe.

Länsstyrelsen medverkar och berättar om varför fjälljordbruket Lillhärjåbygget blev kulturreservat, vad som hittills gjorts i reservatet och lite tankar om hur reservatet skall utvecklas framöver.Frågor om bildvisningarna i Jämtland besvaras av Eva Karlsson på Länsstyrelsen i Jämtland, telefon 063/14 63 09.


Karin Eriksson är död

Klicka på bilden om Du vill se den större!   Klicka på bilden om Du vill se den större!

Huvudpersonen i min bok ”Gården på fjället”, Karin Eriksson, på gården Lillhärjåbygget i södra Härjedalen är död. På kvällen den 16 juli var Karins livsvandring till ända. Hon fick precis ett sådant slut på livet som hon önskat sig, hon fick dö hemma på gården i sitt eget paradis och det gick snabbt som att släcka ett ljus. Karin Eriksson var född den 9 mars 1929 och hon blev 78 år gammal. Hon var en kunnig, noggrann och omtänksam person med ett stort mått av envishet, hon hade en otrolig förmåga att genomföra saker som hon bestämt sig för att göra.

Klicka på bilden om Du vill se den större!   Klicka på bilden om Du vill se den större!

Själv hade jag hoppats att få ha Karin kvar många år till, att få sitta i hennes kök bredvid den glödheta vedspisen och få höra henne berätta mer om den unika gården vid Lillhärjeån. Så blev det inte utan nu återstår det för Karins tre barn Eva, Karl-Erik och Ann att föra hennes kulturarv vidare, att bevara Sveriges sista aktiva fjälljordbruk i väglöst land.

Klicka på bilden om Du vill se den större!   Klicka på bilden om Du vill se den större!

Då gården numera är kulturreservat (sedan år 2002) kommer säkert Länsstyrelsen i Jämtlands län och Riksantikvarieämbetet att hjälpa till så gott det går för att garantera fortsatt drift. Motor i systemet kommer även i fortsättningen vara de fjällnära korna, tjuren, de två nordsvenska hästarna, en flock får och lite höns.

Klicka på bilden om Du vill se den större!   Klicka på bilden om Du vill se den större!

Även om moderniteter som frysbox och tvättmaskin gjort sitt intåg på gården de sista åren så är basen även i fortsättningen den kunskap som Karin fick av sin mamma och som hon i sin tur förmedlat till sina barn. Här råder fortfarande till stor del självhushållning med jakt, fiske och bärplockning som viktiga komplement till vad man får ut av gårdens tamdjur och jordbruket.

Klicka på bilden om Du vill se den större!   Klicka på bilden om Du vill se den större!

Klicka på bilden om Du vill se den större!   Klicka på bilden om Du vill se den större!

På Karin Erikssons begravning i Lillhärdals kyrka den 17 augusti deltog 107 personer, förutom den närmaste familjen med barn och barnbarn deltog släktingar och den stora vänkrets som Karin skaffat sig. Trots att hon hela livet bodde i väglöst land, en dryg mil från närmsta bilväg, hade hon kontakt med många människor när det gällde fjällkor, natur, kultur, jakt, fiske och den kära hembygden i Lillhärdals socken. Begravningsgudstjänsten hölls av prästen Bo Lundmark från Funäsdalen som är god vän till familjen och vars hustru är släkt med Karin. Vid hennes kista stod en vandringsstav, redo för att hjälpa henne på den sista vandringen.


Fotoutställning på Särna Skogsmuseum

Klicka på bilden om Du vill se den större!   Klicka på bilden om Du vill se den större!

Klicka på bilden om Du vill se den större!   Klicka på bilden om Du vill se den större!

Lars-Olof Hallbergs stora fotoutställning ”Gården på fjället – ett liv i väglöst land”, som omfattar ett 50-tal bilder, hänger nu i norra Dalarna. Närmare bestämt på Särna Skogsmuseum/Lomkällan som ligger vid riksväg 70 strax väster om Särna på vägen mot Idre. Utställningen pågår till den 14 oktober och är öppen vardagar kl. 11-14 och lördag/söndag kl. 12-16.

Klicka på bilden om Du vill se den större!   Klicka på bilden om Du vill se den större!

I utställningen ingår många bilder ur boken ”Gården på fjället” men det finns också ett antal nya bilder från gården Lillhärjåbygget som inte finns med i boken. På Särna Skogsmuseum kan du njuta av utställningen som finns i den nybyggda och fräscha utställningshallen ”Skogshalla”. Här kan man sitta och njuta av Lars-Olof knivskarpa fotografier och från bandspelaren höra ljudet från Ann Eriksson när hon vallar sina fjällkor på myrarna kring Lillhärjåbygget.

Klicka på bilden om Du vill se den större!   Klicka på bilden om Du vill se den större!

Alla utställningsbilder är till salu och kan köpas direkt av Lars-Olof, monterade i ram eller helt omonterade i format från A4 upp till 100x140 cm. Ett tiotal av utställningsbilderna finns som fotovykort i format A5 och kan köpas på Särna Skogsmuseum under utställningstiden.

Klicka på bilden om Du vill se den större!   Klicka på bilden om Du vill se den större!

På onsdagen den 12/9 kl. 19.00 finns Lars-Olof på plats i Särna för att på skogsmuseet visa diabilder och berätta mer om sin fotodokumentation av ”Gården på fjället”.
Sveriges Författarfond beslutade den 30 maj 2007 att tilldela fotograf Lars-Olof Hallberg ett arbetsstipendium på 60 000 kr. Detta för hans arbete med boken ”Gården på fjället”.
 


Den siste bondens syster är död

  

Berit Aronsson på gården Tämmesboda dog den 20 april 2007 efter en kort tids sjukdom, hon blev knappt 79 år gammal. Tisdagen den 8 maj begravdes hon och vilar nu i samma grav som sin far, Erik Aronsson, på Agunnaryds kyrkogård. Efter begravningen var det en minnesstund i Församlingshemmet och det bjöds på stekt kött, potatis och sås. Som efterrätt blev det hembakt ostkaka med jordgubbssylt. Allt enligt Berits önskan, eller som hon hade uttryckt det ”ingen skall behöva gå hem hungrig från min begravning”.

  

Berit Aronsson föddes den 1 juli 1928 och levde hela sitt liv tillsammans med sin bror Stig Aronsson, frånsett en period då hon jobbade som hembiträde hos prästen i Agunnaryd.

  

Berit var en människa som inte var rädd för hårt arbete, från tidig morgon till sen kväll. Hon var också hjälpsam, ställde upp för såväl sin bror Stig som sina föräldrar och sina mostrar. Berit hyste en stor kärlek till djuren på gården, allt från korna Sippa, Stjärna, Duva, Lotta och Fina men också sina kära katter. Inte ens när råbocken gick strax utanför husknuten och åt upp hennes krokusar eller jordgubbsplantor blev hon arg utan kände glädje att få se rådjuren på nära håll. Hon var en verklig naturälskare.

  

Nu har Berit stilla somnat in och hennes lillebror Stig får ensam sköta om gårdens fyrtio hönor och de nio katterna. Nu när jordbruket är avvecklat och han inte har någon arbetshäst längre tar det mycket mer tid att få hem timmer till vedbacken. Efter stormarna Gudrun och Per finns det massor med vindfälld skog att ta om hand kring gården, men det skall bäras hem, kapas, klyvas och staplas in i vedboden.

Stig Aronsson kommer att bo kvar länge än på gården Tämmesboda, eller som Stig säger
”Jag tar 20 år i taget”, ett bra måtto för en gammal bonde som för några veckor sedan fyllde 77 år.

Stig och Berit Aronssons liv på arrendegården Tämmesboda i Agunnaryds socken är utförligt skildrat i min bok ”Den siste bonden på Tämmesboda” som kom ut 2004.
 


Camera Natura

  I senaste numret av den nordiska naturfototidskriften Camera Natura medverkar Lars-Olof med en artikel om sitt dokumentära fotoprojekt ”Gården på fjället”. På sex sidor presenteras projektet och ett urval bilder.
 Utställning på mässan FOTO & VIDEO 2007  

  

Lars-Olof Hallberg ställde ut delar av sin nya fotoutställning ”Gården på fjället” på Elmia i Jönköping den 30-31 mars. Ett 20-tal av utställningsbilderna hade hängts upp. Som vanligt rönte de bilder som monterats i ljuslådor stort intresse. Under mässans två dagar kom det mycket folk till Lars-Olof för att prata natur- och dokumentärfotografering. Många fascinerades av utställningsbilderna och dokumentationen av landets sista fjälljordbruk i väglöst land. På mässan fanns det möjlighet att köpa boken ”Gården på fjället” samt hela Lars-Olofs sortiment av fotovykort.
 


Sverigepremiär för ny fotoutställning

Lars-Olof Hallbergs nya fotoutställning ”Gården på fjället” invigdes i Sveg den 30 september. Ett 60-tal personer kom på vernissage och kunde njuta av vackra fotografier, äta hembakat tunnbröd med färskost samt umgås och mingla omkring.

Klicka på bilden om Du vill se den större!   Klicka på bilden om Du vill se den större!   Klicka på bilden om Du vill se den större!   Klicka på bilden om Du vill se den större!  

Utställningen ”Gården på fjället” handlar om gården Lillhärjåbygget i södra Härjedalen, landets sista bebodda fjälljordbruk i väglöst land. Många av bilderna är hämtade från Lars-Olof nya bok med samma namn som utställningen. Med finns också med några bilder som inte fick plats i boken, allt för att utställningsbesökaren skall få lite extra.

Klicka på bilden om Du vill se den större!   Klicka på bilden om Du vill se den större!

Klicka på bilden om Du vill se den större!   Klicka på bilden om Du vill se den större!

Utställningen består av ett 50-tal fotografier i stort format, de största 100x140 cm. Från taket hänger fyra fotografier utskrivna på väv (1 x 2,5 meter).

Klicka på bilden om Du vill se den större!   Klicka på bilden om Du vill se den större!

Klicka på bilden om Du vill se den större!   Klicka på bilden om Du vill se den större!

Fotoutställningen ”Gården på fjället” pågår till den 26 oktober och hänger i Medborgarhuset, Sveg (ljushallen). Utställningen är öppen: måndag-fredag 08-19 och lördag 11-15.
 


Högtidlig bokpremiär i Östersund

Lars-Olof Hallbergs nya bok ”Gården på fjället” som handlar om landets sista fjälljordbruk i väglöst land släpptes på en välbesökt bok-release/presskonferens i Östersund.

Klicka på bilden om Du vill se den större!

Bokens huvudperson, Karin Eriksson (född 1929), och hennes bägge döttrar Eva och Ann, var tvungna att åka helikopter från gårdens fäbod Hackåsen i södra Härjedalen för att kunna komma till presskonferensen i Östersund.

Klicka på bilden om Du vill se den större!

Sveriges Television (Mitt-Nytt) filmade Karins besök och gjorde reportage om boken ”Gården på fjället”. Inslaget visades även i programmet ”Landet Runt” den 16/9.

Klicka på bilden om Du vill se den större!

Efter presskonferensen blev det fest och mingel. Det bjöds på produkter från gården som hemkärnat smör, messmör, nykokt hjortronsylt och gum (grynost).

Klicka på bilden om Du vill se den större!

Karin Eriksson verkade mer än nöjd med den nyutkomna boken om familjens gård, Lillhärjåbygget. ”Det hade varit roligt om mina förfäder varit med idag, tänk vad stolta de skulle ha varit”, blev Karins slutomdöme innan hon åter klev in i helikoptern för att flyga tillbaka hem. Hon och hennes döttrar hade bråttom tillbaka till fäboden. Snart skulle deras fjällkor komma hem från dagens skogsbete, hög tid för kvällsmjölkning.Lars-Olof Hallbergs naturbilder används ofta till almanackor, annonser, företagstidningar och i såväl dagspress, veckopress som olika sorters tidskrifter. Ett exempel på detta är Lars-Olofs bild som pryder omslaget på senaste numret av Naturskyddsföreningens tidning Sveriges Natur.

Klicka på bilden för att se en större bild!

Bilden på Blåstång är tagen med ett fisheye-objektiv i mellanformat 6x4, 5 cm (24 mm/f 4,0). Film Fuji Velvia 50 ASA. Bilden är tagen på frihand, det går inte att använda stativ då objektivet är så vidvinkligt att stativbenen kommer med på den färdiga bilden. Platsen för fotograferingen var Hammar, en liten plats vid havet mellan Ystad och Simrishamn i Skåne. Bilden togs en varm dag i mitten på juli. Under fotograferingen slog vågorna in och bilden togs mitt emellan två vågskvalp. Lars-Olof har eftersträvat att få fram den där skira gulgröna färgen som blåstången har, en färg som förstärks av att motivet alltid hålls fuktigt av havsvattnet.
 


© Lars-Olof Hallberg, Jät Femlyckan, 362 52 JÄT

   

Webdesign: Per-Stefan Hallberg

E-post:info@fotohallberg.se