Start
                           
Bilder
Bildvisning
Böcker
Flygfoto
Fototips
Förebilder
Föreläsning
Gästbok
Gömsle
Kontakt
Länkar
Naturfoto-
graferna
Nyheter
Presentation
Pressbilder
Representerad
Samlarkameror
Shop
Uppdrag
Utmärkelser
Utrustning
Utställningar
Vykort 
Årstider

                             

                       
  GÖMSLE:
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lars-Olof har alltid med sig ett hopfällbart tältgömsle på sina resor, ifall det dyker upp något fototillfälle som kräver gömsle. Gömslet är av typen kupoltält, tillverkat av WWS (Wildlife Watching Supplies), med måtten 150 x 150 x 149 cm. Gömslet har staglinor i varje hörn, vilket gör att det står stadigt och inte rör sig även i hård vind.Gömslet är fristående, enkelt att resa, kompakt, men ändå tillräckligt rymligt för att en person skall kunna sitta många timmar i sträck. Lars-Olof använder en hopfällbar jaktstol med armstöd att sitta på inne i gömslet. För att gömslet skall smälta in i omgivande terräng behövs ibland ytterligare kamouflage i form av buskage och grenar.

  Tidigare tyckte Lars-Olof att det verkade onödigt och långtråkigt att sitta i fotogömslen för att få bilder på skygga djur och fåglar. Sedan dess har han ändrat sig och upptäckt att det både är spännande att sitta i gömsle och ger möjlighet till att ta många fina bilder. Det brukar därför numera bli 10-20 dagar för Lars-Olof i fotogömsle per år för att han skall få nya bilder på rovfåglar, spelande skogsfågel och mycket annat.

Om man skall sitta 10-15 timmar i sträck i ett litet gömsle är det viktigt att man kan sitta bekvämt, gömslet får gärna vara så högt att man kan ställa sig upp och sträcka på ryggen då och då. Gömslet är utrustat med flera kameragluggar med genomföringar i tyg så att djuren utanför gömslet inte upptäcker när Lars-Olof försiktigt vrider objektivet för att följa eller panorera motiven utanför gömslet. 

  

Ofta övernattar Lars-Olof i sina fasta fotogömslen, tar gömslet i besittning sent på kvällen. ”Det är inte helt fel att vakna till bubblande orrspel där man ligger mjukt och gott i sin varma dunsovsäck” som Lars-Olof uttrycker det. 

Ett mycket bra gömsle är bilen, med vars hjälp man kommer nära många motiv. Låt objektivet vila på en kudde med risgryn eller använd ett speciellt stativ avsett för att ha i bilen (hängs på vindrutans kant och vilar på förardörrens insida). För att inte synas och riskera att skrämma bort motivet, använd ett kamouflagenät. 

Några tips från Lars-Olof: Vid smygjakt på vilt (älg, rådjur, räv, grävling och vildsvin) gäller det att klä sig i kamouflagekläder, speciellt viktigt är det att täcka ljusa hudpartier som ansikte och händer. Använd gröna, bruna eller kamouflagefärgade handskar, mössa och ansiktsduk. Smyg sakta och mot vinden för att undvika att djuren får vittring. Undvik att trampa på grenar och kvistar som ligger på marken, ljudet av en kvist som bryts röjer dig. Stanna upp ofta och stå stilla och lyssna ifall du hör något djur är i rörelse. Kolla av terrängen framför dig men en bra handkikare regelbundet. Låt djuret du vill fotografera komma till dig istället för att du själv skall ta dig den sista biten fram för att komma inom ”skotthåll” med kameran. Ha tålamod, passa på att njuta av naturen omkring dig.

 


© Lars-Olof Hallberg, Jät Femlyckan, 362 52 JÄT

   

Webdesign: Per-Stefan Hallberg

E-post:info@fotohallberg.se